Hapja e negociatave, Bullgaria nuk heq dorë nga vetoja ndaj Maqedonisë së Veriut

Bullgaria nuk heq dorë nga veto për nisjen e bisedimeve të anëtarësimit midis Bashkimit Evropian dhe Maqedonisë së Veriut.

Në takimin e Këshillit të Çështjeve të Përgjithshme të BE-së, Ministria e Jashtme Bullgare bëri të ditur qëndrimin zyrtar se Maqedonia e Veriut duhet të përmbushë kriteret për të zhbllokuar procesin.

“Fatkeqësisht, Republika e Maqedonisë së Veriut ende nuk i përmbush kriteret për zhvillimin e konferencës së parë ndërqeveritare”, tha pas takimit ambasadori i Bullgarisë në BE, Rumen Aleksandrov.

Ai shtoi se Shqipëria duhet të vlerësohet e pavarur nga Maqedonia e Veriut, bazuar në arritjet e saj.

Aleksandrov gjithashtu vuri në dukje se Bullgaria ka propozuar disa opsione për tejkalimin e çështjeve me Maqedoninë e Veriut lidhur me të drejtat e njerëzve me kombësi bullgare, si dhe me zbatimin e traktatit të miqësisë të nënshkruar mes dy shteteve.

LEXO EDHE  Vrasja e Pashko Ujkës/ Autori u fiksua nga kamerat. Pista e re e hetimeve

“Partnerët tanë në Republikën e Maqedonisë së Veriut duhet të bëjnë angazhime specifike detyruese, një pjesë e të cilave të përmbushet në afat të shkurtër dhe pjesa tjetër të përfshihet në kërkesat e kornizës së ardhshme të negociatave. Derisa kjo të ndodhë, nuk mund të pritet përparim në procesin e zgjerimit me Republikën e Maqedonisë së Veriut”, tha Aleksandrov.