Kurti: Orientimi ynë SHBA dhe BE, çështja me Serbinë zgjidhet vetëm me dialog

Kandidati për kryeministër Albin Kurti ka prezantuar në Kuvendin e Kosovës, ndërkohë që pritet të votohet qeveria e re, programin e tij.

Politika e jashtme është një çështje e rëndësishme. Kurti theksoi se orientimi i Kosovës, është bashkëpunimi strategjik me SHBA, si dhe anëtarësimi në NATO dhe BE. Kurti tha se çështja me Serbinë mund të zgjidhet vetëm me dialog.

“Derisa punojmë në reforma brenda vendit. Do të reformojmë edhe qasjen tonë jashtë vendit. Kosova është e pavarur, kompromiset janë bërë me pakon e Ahtisarit. Asnjë kompromis tjetër nuk mund ta bëjmë. Kjo duhet të thuhet në çdo tryezë. Orientimi ynë është i qartë, aleanca me SHBA dhe bashkëpunimi trans atlatik do të thellohet. Do të punojmë që Kosova të bëhet pjesë e NATO dhe BE. Rruga drejt BE mund të jetë sfiduese por nuk ka asnjë alternativë tjetër për Kosovën. Ballkani perëndimor duhet të demokratizohet përveçse duhet të zhvilllohet.

Që integrimi dhe demokratizmi të shpejtohet do të një plan mini Marshall për Ballkanin Perëndimor. Me Serbinë kemi çështje të hapura që duhet të zgjidhen përmes dialogut. Prioritet është çështja e të zhdukurve. Është mirë që edhe Serbia të shpallë pavarësinë e saj nga Kosova”, tha Kurti.

Ai shtoi se nuk ka dyshim që pandemia mbetet sfida kryesore, do të fillojmë një plan për vendosjen në plan për Covid-19, që do të merren masa të reja, 60% e popullsisë do të vaksinohen brenda vitit, drejtësia, shëndetësia, arsimi kanë nevojë për reformë.

“Akthi i gjetjes së një vendi i punës është shtuar nga pandemia, e kuptoj dhe e di se sa e vështirë është jeta për qytetarët e vendit, por nga sot do të fillojmë rrugëtimin e e ri, për mundësi të barabarta. Do të fillojmë në reformën në drejtësi, me Vetting-un, do të jetë një proces i mirëpërgtitur, dhe jo hakmarrës.

LEXO EDHE  Aksidentoi për vdekje një qytetar, SHÇBA ngre akuzat ndaj efektivit të policisë

Një gjyqësor i paanshëm është jetik, arsimi do të reformohet, shkollat duhet të kthehen në vendin që prodhojnë shkencëtarë, do të rishikojmë kurrikulat në arsim për ë ofruar mbështetje të vazhdueshme, do të bëjmë lidhjen e arsimit me vendin e punës dhe do të kthejmë dinjitetin dhe integritetin e mësuesve, do fuqizojmë universitetin, do të reformojmë sistemin shëndetësore, kushte për punë, barna të mjaftueshme., profesionalizëm nga mjetet, do të shtojmë buxhetin për shëndetësinë çdo vit në shëndetësi.

Fëmijët janë e ardhmja jonë, mënyra se si kujdesemi për të ardhmen e fëmijëve tonë tregon për ne, çdo fëmijë në Kosovë pavarësisht se kush ka lindur dhe kë ka prind, duhet të jetë i barabartë. 20% euro në muaj, 2-16 vjeç nga 10 euro në muaj, nëse fiton më pak se 7000 mijë euro do u jepet 50 euro, nëse është më pak se 6 mijë euro do marrë 100 euro, e ndërsa për ato me më pak se 5 mijë euro do t’u jepen 150 euro. Për nëna e para 500 euro për 6 muajt e parë pas lindjes.Do të jemi qeveri që fuqizon gratë.

Jemi lëvizje progresiste e progresive sot kemi më shumë gra se çdo herë tjetër. Qeveria jonë të përkrah pa kursyer gratë, që është parakusht edhe për fuqizimin e ekonomisë. Bujqësia është siguri dhe pavarësi për ekonominë, në kushtet kur kufijtë mbyllen ne bëhemi të varur nga të tjetër. Bujqësia është prioritet dhe çështje e sigurisë kombëtare. Tokat tona do të mbrohej e bujku od të jetojë me dinjitet. Teatri kombëtar dhe ato të qyteteve do të kenë fondet e tyre”, tha Kurti.