BE mbron shpërndarjen e vaksinave ndërsa 6 shtete ankohen se është e pabarabartë

Komisioni Evropian mbrojti të Shtunën politikën e tij të shpërndarjes së vaksinave COVID-19 në mënyrë të barabartë në bllok pasi Austria dhe pesë shtete të tjera anëtare u ankuan që dozat nuk ishin ndarë në mënyrë të barabartë.

Në një letër të përbashkët për Komisionin dhe Këshillin Evropian, udhëheqësit e gjashtë vendeve Evropiane, duke përfshirë Republikën Çeke, Bullgarinë, Slloveninë, Letoninë dhe më vonë Kroacinë, bënë thirrje për diskutime mbi shpërndarjen e vaksinave.

Komisioni u përgjigj se dozat janë shpërndarë në përpjesëtim me popullsinë e secilit vend dhe duke marrë parasysh të dhënat epidemiologjike, duke shtuar se varet nga qeveritë e vendeve anëtare për të vendosur se si t’i ndajnë ato.

Një politikë fleksibël e rënë dakord nga qeveritë e BE nënkuptonte që vendet që përballen me një fazë më të mprehtë të epidemisë mund të kenë më shumë doza, nëse disa qeveri vendosin të mos marrin ndarjen e tyre proporcionale, tha ekzekutivi i BE në një deklaratë.

“Do të ishte në dorën e Shteteve Anëtare për të gjetur një marrëveshje nëse ata dëshironin të ktheheshin në bazën pro rata,” tha ai, duke shtuar se mbështeste një metodë alokimi të bazuar ekskluzivisht në një proporcion të popullsisë të çdo kombi të BE.

Komisioni është kritikuar për shpërndarjen e ngadaltë të vaksinave të bllokut, megjithëse qeveritë e BE-së luajnë rolin kryesor në blerjen e vaksinave dhe në planet e vaksinimit.

Të Premten, Kancelari austriak Sebastian Kurz tha se dozat e vaksinave nuk po përhapeshin në mënyrë të barabartë midis vendeve anëtare, pavarësisht nga një marrëveshje brenda bllokut për ta bërë këtë sipas popullsisë. Ai fajësoi, pa ofruar prova, marrëveshje të veçanta të bëra midis bordit drejtues të vaksinimit të BE dhe kompanive të drogës.

LEXO EDHE  Koronavirusi/ Alarmohet M.Veriut, dyfishohen të infektuarit në 24 orët e fundit

Letra nga Kurz dhe homologët e tij, drejtuar Presidentes së Komisionit Ursula von der Leyen dhe Presidentit të Këshillit Evropian Charles Michel, bëri thirrje për “një zgjidhje evropiane”.

“Në ditët e fundit … ne kemi zbuluar se … dërgesat e dozave të vaksinave nga kompanitë farmaceutike në vendet individuale anëtare të BE nuk po zbatohen në baza të barabarta duke ndjekur çelësin e popullsisë pro rata”, tha letra, botuar në mediat austriake .

“Prandaj, ne ju bëjmë thirrje, Charles, të zhvilloni një diskutim mbi këtë çështje të rëndësishme midis udhëheqësve sa më shpejt të jetë e mundur.”

Malta do të ketë tre herë më shumë doza vaksinash në krahasim me popullsinë e saj deri në fund të qershorit sesa Bullgaria, ka thënë Kurz.

Letra nuk përmend grupin drejtues, i cili është organi që negocion marrëveshje vaksinash me kompani në emër të shteteve të BE. Nënkryetari i bordit drejtues është austriak.

Partitë e opozitës e kanë akuzuar Kurz për përpjekjen për të hequr fajin për ritmin e ngadaltë të vaksinimeve larg tij. Social Demokratët thanë se ai po kërkonte “dhi kurban për dështimin e tij”.

Një zyrtar i BE tha se Mishel kishte marrë letrën dhe një samit i udhëheqësve ishte planifikuar tashmë për 25 dhe 26 Mars.

“Koordinimi i COVID do të adresohet përsëri nga 27 anëtarët gjatë atij takimi,” tha zyrtari, pa specifikuar nëse kjo përfshinte shpërndarjen e vaksinave.

Zyra e Michel nuk pranoi të komentonte.