892 vendime në 3 muaj/ Yuri Kim: KLGJ të gjejë zgjidhje për plotësimin e vendeve në Gjykatën e Lartë

Prezantimi i “Udhërrëfyesit për funksionimin e Gjykatës së Lartë” ishte qëllimi i takimit të organizuar nga projekti Justice for All (USAID), EURALIUS V, Këshillit të Lartë Gjyqësor me pjesëmarrjen e rëndësishme të drejtuesve të KLGJ, Gjykatës së Lartë si edhe Ambasadores së Shteteve të Bashkuara të Amerikës Yuri Kim, Ambasadorit të Delegacionit Evropian Luigi Soreca, etj.

Kryefjala e këtij takimi ishte funksionimi i Gjykatës së Lartë, i cili nënkupton se strukturat e përcaktuara me ligj, si ato gjyqësore edhe administrative, të jenë të ngritura në atë masë sa t’i lejojnë Gjykatës të trajtojë në shkallë të arsyeshme çështjet e prapambetura dhe ato të reja.

Megjithëse aktualisht Gjykata e Lartë funskionon me minimumin e anëtarëve të saj, Kolegji Administrativ, Civil dhe Penal i kësaj gjykate, kanë përballuar prej muajit prill, një punë voluminoze e cila evidentohet në marrjen e 892 vendimeve gjyqësore.

Kryetarja e KLGJ, Naureda Llagami, theksoi se Këshilli i Lartë Gjyqësor dhe Gjykata e Lartë po përballen me një situatë tejet të vështirë sa i përket funksionalitetit të kësaj gjykate.

Të dy institucionet e pranojnë që funksionimi i Gjykatës së Lartë është thelbësor për gjyqësorin në Shqipëri dhe, çka është më e rëndësishme, për qytetarët e Shqipërisë. Aksesi në drejtësi mbetet një përparësi kyçe si për Këshillin, ashtu edhe për Gjykatën.

Ambasadorja e Shteteve të Bashkuara Yuri Kim vuri në dukje së sistemi gjyqësor në këto ditë duhet të bazohet pikë së pari tëk rritja e besimit të publikut dhe komunikimi mes palëve.

LEXO EDHE  Situata kaotike në Kakavijë/ Cakaj "zgjohet nga gjumi" dhe telefonon homologun grek

“Shtetet e Bashkuara të Amerikës e kanë mbështetur dhe do të vazhdojnë të mbështesin Reformën në Drejtësi dhe do të bëjnë ç’është e mundur për të ndihmuar Gjykatën e Lartë, funksionimi i së cilës lidhet me zgjidhjen e disa problemeve kryesore me të cilat përballet sot gjyqësori në Shqipëri”, tha Kim.

Ajo i kërkoi KLGJ-së që të gjejë zgjidhje sa më të efektshme dhe të shpejta për të plotësuar numrin e gjyqtarëve të Gjykatës së Lartë.

Edhe Ambasadori i Delegacionit Evropian në Tiranë, Luigi Soreca, theksoi se mungesa e gjyqtarëve të Gjykatës së Lartë sjell mungesë të vendimmarrjes duke çuar në uljen e besimit të publikut tek gjyqësori dhe Reforma në Drejtësi. Për të zgjidhur këtë situatë, sipas Sorecas, është e nevojshme të bashkëpunohet dhe të komunikohet sa më shumë mes palëve me përgjegjësi dhe gadishmëri të madhe.

Ambasadori Soreca vlerësoi angazhimin e deritanishëm të tre anëtarëve të Gjykatës së Lartë dhe punën serioze të kryer prej tyre gjatë tre muajve të parë të emërimit në detyrë, si dhe vlerësoi maksimalisht vizionin e Zv.Kryetarit të kësaj gjykate mbi transparencën dhe publikimin në një kohë sa më të shpejtë të vendimeve dhe aktivitetit të gjykatës, për uljen e numrit të çështjeve gjyqësore.