‘Gjoba e fikje sinjali’/ Reporterët pa Kufij thirrje Qeverisë të heqë sanksionet

Pas ndryshimeve në Kodin Zgjedhor, ‘Reporterët pa Kufij’ shprehin shqetësimin për sanksionet e tepruara me të cilat po përballen mediat në Shqipëri.

Reporterët pa Kufij i bëjnë thirrje qeverisë shqiptarë të heqë këto sanksione, nëpërmejt një statusi në Twitter.

“Përpara zgjedhjeve parlamentare Reporterët pa Kufij shprehin shqetësimin për sanksionet e tepruara që mediat po përballen me ndryshimet e reja në Kodin Zgjedhor që lejojnë shtetin të mbyllë median për 2 ditë dhe të vendosë gjoba të rënda. Reporterët pa Kufij i bëjnë thirrje qeverisë shqiptare të reduktojë menjëherë këto sanksione!”

Kodi parashikon gjoba e fikje sinjali, po nuk bëre “qokat” elektorale.

Ndryshimet e kodit zgjedhor ne korrik të vitit 2020, përfshinë disa nene për median të cilat në periudhë zgjedhore mund të kthehen në cënim të lirisë.

LEXO EDHE  Vaksinim i detyrueshëm për arsimtarët? Ja çfarë thotë Ministria e Arsimit

Përveç gjobave të majme në ligjin elektoral parashikojnë edhe mbylljen e mediave deri në 48 orë.

Në kod thuhet se radiot dhe televizionet private, mbulimi i fushatës elektorale duhet të bëhet vetëm në edicionet e rregullta dhe speciale informuese dhe atyre nuk u lejohet t’u japin kohë transmetimi subjekteve politike për mbulim fushate.

Neni 84, pika 2 shkronja a, sanksionon se nëse media shkel ekuilibrin e kohës së dhënë, ato mund të gjobiten nga 15 milion lek të vjetra deri në 30 milion lek.

Jo vetëm kaq, por në qoftë se shkeljet përsëriten KQZ urdhëron autoritetin e mediave që të mbyllin sinjalin për 48 orë.