“Deti”, Dendias: Zgjidhet në Gjykatën Ndërkombëtare. Turqia nuk e meriton BE-në

Ministri i Jashtëm grek, Niko Dendias, gjatë konferencës me kryeministrin Edi Rama, ka hedhur akuza ndaj Turqisë për të cilën tha se nuk e meriton anëtarësimin në BE me veprimet që kryen në politikën e jashtme.

Dendias tha se Turqia duhet të ndalojë menjëherë transportin e armëve, pasi kjo krijon tensione në të gjithë rajonin përrreth Mesdheut.

Sa i takon çështjes së detit, Dendias tha se ajo do të zgjidhet në gjykatën ndërkombëtare, duke i çuar marrëdhëniet mes dy vendeve në një tjetër nivel, ndërsa vendosi theksin te minoriteti grek në Shqipëri, për të cilët tha se kanë një kuntribut të madh në vendin tonë.

“Është kënaqësi dhe gëzim që rikthehem në Shqipëri pas një viti, herën e mëparshme kisha ardhur këtu pas tërmetit në Durrës, kam ndenjur për të parë se si do të qëndrojmë pranë jush, do doja t’ju falenderoj për fjalët e mira që thanë, është një përpjekje miqsh, që rezaton ndjesitë reale të popullit grek.

Vizita ime ndodh në kushte shumë më të mira, Shqipëria tregoi se brenda kushteve të COVID mund të ushtrojë një presidencë të OSBE esenciale. Na bashkojnë shumë gjëra, duhet t’i vazhdojmë këto marrëdhënie akoma më lart. Një urë janë mijëra shqiptarë që punojnë në Greqi, më lejoni të theksoj kontributin esencial të grekëve në zhvillimin ekonomik të Shqipërisë dhe e kundërta.

Nga ana jonë ne jemi të gatshëm të marrim vendime në dobi të vendeve tona, integimi i Shqipërisë është një objektiv i përbashkët dhe ne jemi të gatshëm që të ofrojmë dijet teknike ku ju mendoni se ju nevojiten, Greqia ka mbështetur në mënyrë të qëndrueshme integrimin e vendeve të Ballkanit Perëndimor. Me Cakajn diskutuam për përcaktimin e hapësirave detare, zgjidhja do jetë në dobi të dy vendeve, jam shumë i lumtur për të përsëritur se duke analizuar këtë çështje ne kemi rënë dakord të kalojmë të dyja vendet së bashku në të drejtën ndërkombëtare në Hagë.

LEXO EDHE  Soko: Rama mori 1.2 miliardë euro borxh për pandeminë dhe tërmetin, por shpenzon 400 milionë, të tjerat duhen për…

Kjo marrëveshje mbështete në një qëndrim të të dyja vendeve për zgjidhjen e konvergjencave, u referuam dhe në marrëveshjen që dy venet kanë në 1996, ajo ka nevojë për thellim që të ecim së bashku në një marrëveshje të re sa i përket partneriteti strategjik, që të bëjmë një mbledhje të përbashkët. Kemi referuar çështjen e ligjit të luftës, kjo është anakronizëm do e zgjidhim së bashku dhe po e them nga Tirana me urdhër të kryeministrit, diskutuam edhe për urën. Nuk duhet të humbasim kohë, Shqipëria ka bërë progres për minoritet, mundet dhe japin mudësinë që të kalojnë në axhendën e tonë pozitive, një vend që është kandidat për BE lëviz në drejtim të kundër të BE, është Turqia.

Ajo po shkel kriteret themeltare në BE, politike dhe ekonomike, i kemi dërguar informacione Varlehey duke theksuar se Turqia po shkel Unionin doganor, kam vendosur këtë çështje me keqardhje që Komisioni të evidentojë të gjitha shkeljet deri në tërheqjen e Unionit doganor, si një ide e qartë kjo se sjellja e Turqisë nuk mund të tolerohet.

Veprimet e fundit në Mesdheun Lindor janë shumë shqetësuese, kam kërkuar që të ndalohet ekspori i armëve luftarake drejt Turqisë, për shkak se trazojnë të gjithë rajonin”, tha Dendias.