Azilkërkuesit nga Shqipëria, shqetësim për BE/ Raporti: Është rritur numri i migrimeve të paligjshme

Në Komisionin Evropian është raportuar mbi vlerësimet për përmbushjen e respektimit të liberalizimin të vizave nga Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia, si dhe Gjeorgjia, Moldavia dhe Ukraina.

Raporti arriti në përfundimin se vendet në fjalë vazhdojnë të plotësojnë kërkesat për liberalizimin e vizave, dhe se lëvizja pa viza vazhdon të sjellë përfitime pozitive ekonomike, sociale dhe kulturore për shtetet anëtare të BE-së dhe vendet partnere.

Raporti përqendrohet në detaje në fushat specifike të sigurisë dhe migracionit ku kërkohet veprim i mëtejshëm.

Sipas Komisionit Evropian, të gjitha vendet e vlerësuara vazhdojnë të marrin masa për të adresuar sfidat e parregullta të migracionit dhe mbrojtjes së kufijve.

Raporti thekson gjithashtu se është vërejtur një rënie e përgjithshme e numrit të kërkesave të pabazuara për azil, por numri i përgjithshëm mbetet shqetësim, veçanërisht për Shqipërinë dhe Gjeorgjinë.

LEXO EDHE  “Shefit të policisë së Tiranës dhe Zëvendësministrit i çuam djath dhe mish”/ Zbardhen përgjimet e reja të Antimafias

“Migrimi i parregullt i shtetasve nga një numër vendesh i vlerësuar është rritur. Kapaciteti për të akomoduar si azilkërkuesit dhe personat që i nënshtrohen një procedure kthimi është i pamjaftueshëm në disa vende të Ballkanit Perëndimor, veçanërisht Bosnjë dhe Hercegovina”, vlerëson raporti.

Sipas tij, zbatimi i suksesshëm i Marrëveshjeve të Statusit të Kufirit dhe Rojes Evropiane të Kufirit (Frontex) midis vendeve të Ballkanit Perëndimor dhe BE do të ndihmojë në forcimin e bashkëpunimit kufitar dhe parandalimin e hyrjeve të paautorizuara në respektimin e plotë të të drejtave themelore.

“Marrëveshjet e mbetura duhet të finalizohen shpejt”, thekson Raporti.