Si të kuptoni që është grip, ftohje apo koronavirus? Simptomat dalluese

A kam grip, është thjesht një ftohje apo kam një koronavirus? Simptomat janë të ngjashme në të treja gjendjet, me rezultat që shumica prej nesh i ngatërrojnë ato, veçanërisht në këtë periudhë të vitit.

BBC bën një analizë në lidhje me reagimet e trupit kur vuan nga koronavirusi dhe kur vuan nga ftohja.

Sipas Shërbimit Shëndetësor Kombëtar (NHS) të Britanisë, njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm për simptomat klasike të mëposhtme të koronavirusit:

Një kollë e re dhe e pandërprerë
Ethet/Temperatura e lartë
Humbje ose ndryshim në shije dhe erë
Megjithatë, ekspertët theksojnë se disa njerëz që janë të sëmurë mund të ndihen “më shumë sikur kanë një ftohje të keqe”, me simptoma të tilla si dhimbje koke, dhimbje të fytit dhe rrjedhje hundësh.

Çfarë do të thotë ethe?

Një temperaturë prej 37.8 gradë Celsius e lart tregon se trupi po lufton kundër çdo infeksioni, jo vetëm kundër koronavirusit.

Temperatura e lartë konsiderohet se nuk ka gjasa të jetë shkaktuar nga ftohja e zakonshme. Pra, nëse dikush ka ethe, ai duhet të organizojë një test për koronavirus, vëren BBC.

Po kollitja?

Kolla mund të jetë një shenjë e ftohjes, koronavirusit ose gripit së bashku me simptoma të tjera. Gripi zakonisht shfaqet papritur dhe të sëmurët shpesh do të përjetojnë dhimbje muskujsh, të dridhura, dhimbje koke, lodhje, dhimbje të fytit dhe rrufë ose hundë të mbytur, së bashku me kollë. Ndihet më keq se një ftohje e rëndë.

Ftohjet priren të zhvillohen më gradualisht dhe janë më pak intensive, megjithëse ato ende ju bëjnë të ndiheni keq. Së bashku me kollitjen, mund të ketë teshtitje dhe dhimbje të fytit dhe rrjedhje hundësh. Ethet, të dridhurat, dhimbjet e muskujve dhe dhimbjet e kokës janë të rralla.