“Nëse akuzoni rëndë vendin tim …”, plas debati fortë në konferencën e ministrave Dendias- Çavusoglu

Ministrat e jashtëm të Greqisë dhe Turqisë u përplasën të enjten për një gamë të gjerë çështjesh gjatë një konference të paqëndrueshme për shtyp në fund të takimit të tyre.

Bisedimet midis Ministrit të Jashtëm Mevlut Çavusoglu dhe homologut të tij grek Nikos Dendias kishin për qëllim për të treguar se dy fqinjët e NATO-s po përpiqeshin për të lënë mënjanë mosmarrëveshjet e tyre pas një viti mosmarrëveshjesh komplekse.

Të dy vendet u futën në prag të luftës së gjithanshme kur anijet e tyre u përplasën ndërsa akuzonin njëra-tjetrën për cenim në ujërat e diskutueshme të Mesdheut Lindor.

Konferenca për shtyp u hap nga Cavusoglu, ku ai vlerësoi se “dialogu ishte shumë pozitiv”. Por Dendias përdori fjalët e tij të hapjes për të rreshtuar një seri ankesash të gjata për Turqinë, nga kërkimi i saj për gaz natyror në ujërat e diskutuara te trajtimi për pakicën Ortodokse Greke dhe mosmarrëveshja e vazhdueshme të palëve për emigrantët.

Pozicioni i Greqisë është i qartë dhe kjo nuk është hera e parë që e dëgjoni atë,” i tha Dendias Cavusoglu gjatë një momenti veçanërisht të nxehtë në konferencën për shtyp 35-minutëshe.

“Nëse akuzoni rëndë vendin tim dhe njerëzit përpara shtypit, unë duhet të jem në gjendje të përgjigjem për këtë,” – u përgjigj Cavusoglu.

“Nëse doni të vazhdoni me tensionet tona, ne mundemi,” – tha Çavusoglu. “Nëse hyjmë në akuza reciproke këtu, kemi shumë për t’i thënë njëri-tjetrit.”

Dendias i ofroi Çavusoglu një ftesë për ta vizituar atë në Athinë dhe të dy ministrat u larguan nga deklaratat e tyre përkatëse pasi shkëmbyen disa buzëqeshje.