Putini nënshkruan ligjin që e lejon atë të qëndrojë në pushtet deri në vitin 2036

Presidenti rus Vladimir Putin, ditën e sotme i dha miratimin përfundimtar legjislacionit që e lejon atë të mbajë detyrën për dy mandate shtesë gjashtë-vjeçare, duke i dhënë vetes mundësinë për të qëndruar në pushtet deri në 2036.

Udhëheqësi 68-vjeçar rus , i cili tashmë ka qenë në pushtet për më shumë se dy dekada, firmosi ditën e sotme mbi ligjin, sipas një kopje të postuar në portalin e informacionit ligjor të qeverisë.

Legjislacioni do të lejojë Putinin të kandidojë përsëri në zgjedhjet presidenciale pasi skadon mandati i tij aktual dhe i dytë radhazi në 2024.

Putini u zgjodh për herë të parë president në 2000 dhe shërbeu për dy mandate radhazi katër-vjeçare. Aleati i tij Dmitry Medvedev zuri vendin e tij në 2008, gjë që kritikët e panë si një mënyrë për të kufizuar Rusinë në dy mandate radhazi për presidentët.

LEXO EDHE  Martesat e të njëjtit se*s, zviceranët votojnë pro

Ndërsa ishte në detyrë, Medvedev nënshkroi legjislacionin që zgjat mandatet në gjashtë vjet duke filluar me presidentin e ardhshëm.

Putini më pas u kthye në Kremlin në 2012, duke fituar rizgjedhjet në 2018.

Kundërshtarët e Kremlinit kanë kritikuar legjislacionin që e lejon atë të kandidojë për dy mandate të tjera, duke e quajtur atë një pretekst për të lejuar Putinin të bëhet “president i përjetshëm”.