‘Ideja’ 3.5 miliardë dollarëshe’ e NASA-s për të shpëtuar Tokën nga një apokalips

Është një vullkan nën Parkun Kombëtar Yellowstone. Por nuk është vullkani mesatar. Është qindra metra i thellë, më i madh se shteti i Rhode Island dhe i aftë të shpërthejë mijëra herë më dhunshëm se gjithçka që kemi parë deri më tani.

Ky është një super vullkan. Është një nga tre më të fuqishmit në SHBA dhe konsiderohet të jetë kërcënimi më i madh vullkanik në vend.

Nëse vullkani i Yellowstone do të shpërthente, do të ishte katastrofik.

Shpërthimi do të dërgonte mijëra ton hi vullkanik në ajër, më e lartë se Mali Everest, duke mbuluar qytetet afër me hi dhe duke krijuar re gjigante që do të bllokonin diellin për dekada.

Në fund të fundit, temperaturat globale do të binin, bimët do të vdisnin dhe bujqësia do të dështonte.

Në fakt, Kombet e Bashkuara vlerësojnë se e gjithë bota do të mbaronte nga ushqimi brenda dy muajve.

Tani, Yellowstone ka një histori shpërthimesh si kjo: Ka shpërthyer tre herë në 2.1 milion vitet e fundit. Kjo është afërsisht një herë në 600,000 vjet.

Dhe hera e fundit që shpërtheu? Rreth 600,000 vjet më parë.

LEXO EDHE  15-vjeçari ‘monstër’ vret prindërit dhe motrën e vogël

Por, përkundër asaj që ju mund të keni menduar për shpërthim, Yellowstone nuk do të shpërthejë nesër apo edhe pas 1000 vjetësh.

Në fakt, shkencëtarët vlerësojnë se një tjetër shpërthim mund të mos ndodhë për disa miliona vjet apo më shumë. Ose me një zgjuarsi shkencore, ne mund ta bënim atë në mënyrë që Yellowstone të mos shpërthente kurrë më.

Kjo ishte ideja pas një eksperimenti në NASA JPL në vitin 2015.

Mbi të gjitha, nxehtësia është ajo që shpesh shkakton shpërthime vullkanike në radhë të parë.

Ajo ngrihet nga bërthama e Tokës dhe ndërtohet brenda dhomës vullkanike derisa një ditë presioni të jetë aq i madh sa të shpërthejë.

Në skenar, ata propozojnë të shpojnë një sërë pusesh rreth perimetrit të super vullkanit. Puset do të ishin nga më të thellat në botë, duke arritur deri në 10 km nën sipërfaqe. Ata do të hidhnin ujë të ftohtë në puse, i cili me kalimin e kohës do të ftohte një unazë shkëmbi rreth dhomës së magmës.

Plani supozohet se do të kushtonte 3.46 miliardë dollarë.