Studimi i ri/ ‘Gjëndra e çmuar’, shënjestra e koronavirusit

Tiroidja është një tjetër organ që preket nga COVID-19.

Studiuesit italian ekzaminuan gjëndrat e tiroideve e shumë pacientëve që janë shëruar nga COVID-19 dhe zbuluan se SARS-Cov-2 mund të shkaktojë inflamacion të gjëndrës tiroide tek disa pacientë.

“Pas tre muajsh, funksioni i tiroides së pacientëve ishte kthyer në normale, por shenjat e inflamacionit ishin ende të pranishme në rreth një të tretën e pacientëve”, tha studiuesja kryesor Dr. Ilaria Muller nga Universiteti i Milanos.

Ekipi i saj prezantoi gjetjet e tyre të hënën në takimin vjetor të Shoqërisë Endokrine të mbajtur në internet.

Tiroide është një gjëndër në formë e fluturës e vendosur në bazën e qafës.

Është shumë e rëndësishme për një gamë të gjerë të funksioneve të trupit, përfshirë metabolizmin.

Ekipi i Dr. Muller vëzhgoi se në pranverën e vitit 2020, 15% e pacientëve COVID-19 të pranuar në ICU në një qendër mjekësore në Milano kishin ndryshime në hormonet e tyre të tiroides për shkak të faktorëve të ndryshëm duke përfshirë inflamacionin e tiroides.

Për krahasim, vetëm 1% e pacientëve të shtruar në spital gjatë së njëjtës periudhë në 2019 kishin ndryshime përkatëse në hormonet tiroide.

Infeksionet virale mund të shkaktojnë inflamacion të gjëndrës tiroide (tiroiditi subakut).

Ekspertët shpjegojnë se dihet që ka raste të tiroiditit subakut pas një infeksioni të rëndë viral.

Sidoqoftë, ata tregojnë se gjendja tiroide zakonisht kthehet pas disa javësh.

Tiroidja kthehet në funksionin normal në 12-18 muaj, por mbetet një mundësi prej 5% e hipotiroidizmit të përhershëm.

LEXO EDHE  A është varianti Delta i koronavirusit më i keq për fëmijët?

Studiuesit italianë dëshironin të zbulonin nëse rasti i tiroiditit të lidhur me Covid-19 ndjek të njëjtin model të faljes dhe kthimit në funksionin normal si në infeksionet e tjera virale.

Ata monitoruan funksionin tiroide të pacientëve, si dhe gjurmët e inflamacionit çdo tre muaj pas shtrimit në spital për COVID-19  me ultratinguj dhe matjen e hormoneve tiroide në gjak.

Studiuesit zbuluan se tiroiditi tek pacientët me COVID-19 ndryshonte në disa mënyra nga tiroiditi tipik.

Për shembull, ekziston mungesa e dhimbjes tipike të qafës që shoqëron gjendjen.

Shumë pacientë gjithashtu kishin mosfunksionim të lehtë të tiroides dhe incidenca ishte më e lartë tek burrat sesa tek gratë.

Mosfunksionim tiroide gjithashtu duket të jetë i lidhur me më shumë raste të rënda 19-COVID , tha grupi italian.

Deri më tani, 53 pacientë janë kontrolluar në afatin tre mujor dhe monitorimi i pacientit vazhdon.

“Është e rëndësishme të dini nëse SARS-CoV-2 ka efekte të pafavorshme afatgjata në funksionin e tiroides në mënyrë që të diagnostikoni dhe trajtoni herët gjendjen”, thotë Dr. Muller.

Megjithëse gjetjet konsiderohen të hershme, ende nuk janë publikuar dhe është shumë herët për të nxjerrë përfundime të sigurta, megjithatë, ekspertët besojnë se monitorimi i pacientëve me sëmundje koronavirus që kanë simptoma treguese të tiroiditit është i rëndësishëm.