Duke u përballur me ‘krizën e shekullit’, BE kërcënon ndalimin e eksporteve të vaksinave COVID në MB

Bashkimi Evropian kërcënoi të Mërkurën për të ndaluar eksportet e vaksinave COVID-19 në Britani për të mbrojtur doza të pakta për qytetarët e saj që përballen me një valë të tretë të pandemisë që do të rrezikonte planet për të rifilluar udhëtimet këtë verë.

Me numrin e vdekjeve të lidhura me COVID në BE që arrin 550,000 dhe më pak se një e 10-ta e popullsisë së bllokut të inokuluar, kreu i Komisionit Evropian Ursula von der Leyen tha se situata epidemiologjike po përkeqësohej.

“Ne jemi në krizën e shekullit,” u tha ajo gazetarëve.

“Ne shohim formimin e kreshtës së një vale të tretë në vendet anëtare dhe ne e dimë se duhet të përshpejtojmë normat e vaksinimit.”

Von der Leyen tha se rrjedha e produkteve të vaksinave ishte e qetë me Shtetet e Bashkuara, por transmetoi zhgënjimin për mungesën e dërgesave nga AstraZeneca në Britani. Ajo tha se 10 milion doza kishin shkuar nga impiantet e BE në ish-shtetin anëtar.

“Ne jemi akoma duke pritur që dozat të vijnë nga Mbretëria e Bashkuar,” tha von der Leyen në shenjën e fundit të ndërlidhjes së lidhjeve midis Britanisë dhe bllokut prej 27 vendeve që nga Brexit.

LEXO EDHE  "Duart e krimit janë shtrirë mbi financat publike", SPAK thërret për të dëshmuar Petro Koçin

“Nëse kjo situatë nuk ndryshon, ne do të duhet të reflektojmë se si të bëjmë eksportet në vendet prodhuese të vaksinave të varura nga niveli i tyre i hapjes. Ne do të reflektojmë nëse eksportet në vendet me norma më të larta të vaksinimit sesa ne janë akoma proporcionale.”

Ministri i jashtëm britanik Dominic Raab u kundërpërgjigj, duke akuzuar Komisionin për sjellje të ngushtë dhe duke kërkuar një shpjegim pasi qeveria kishte marrë sigurimet se BE nuk kishte ndërmend të frenonte eksportet të cilat janë nën kontratë.

“Unë mendoj se duhen disa shpjegime sepse vëzhgimi i botës … Ai gjithashtu shkurton sigurimet e drejtpërdrejta që kishim nga Komisioni”, tha Raab për Reuters. “Ne presim që ato garanci dhe furnizimi ligjor, i kontraktuar të respektohen.”

“Sinqerisht, unë jam i befasuar që po zhvillojmë këtë bisedë. Zakonisht është ajo që Mbretëria e Bashkuar dhe BE bashkohen për të refuzuar, kur vendet e tjera me regjime më pak demokratike sesa vendet tona përfshihen në atë lloj kufizimi “.