Arsyet pse duhet të ecni zbathur në shtëpi

“Mos ec këmbëzbathur, do të ftohesh” është shprehja që kemi dëgjuar shpeshherë në fëmijëri nga prindërit. Por në fakt, ky zakon nuk është aq i dëmshëm sa duket. Sipas ekspertëve, ka disa benefite që merr trupi kur ecni zbathur nëpër shtëpi.

Shëron emocionet negative

Ecja këmbë zbathur zvogëlon stresin ndërsa krijon emocione të bukura, pa shqetësime duke iu bërë të “udhëtoni” përsëri në fëmijërinë tuaj. Gjithashtu ndikon dhe tek frymëmarrja dhe gjaku.

Freskon lëkurën

Sipas ekspertëve, është e rëndësishme që këmbët të marrin frymë natyrshëm dhe të lirohen nga kufijtë e ngushtë të këpucëve. Gjithashtu, kur nuk keni veshur këpucë ju parandaloni zhvillimin e erërave të këqija dhe kërpudhave.

LEXO EDHE  Zgjidhet misteri i lashtësisë/ Kristalet e Egjiptit të vjetër nuk kanë prejardhje tokësore

Forcon mbrojtjen e trupit

Kur ishim të vegjël, sidomos në ditët e ftohta ajo që shpesh dëgjonim: “Mos ec këmbëzbathur, do të ftohesh”. Por, ecja zbathur na ndihmon t’i rezistojmë më mirë ftohjeve. Ndërsa dyshemeja e ftohtë bën që trupi të kompensojë me prodhim shtesë të nxehtësisë, kjo forcon sistemin imunitar.

Stimulon qarkullimin e lirshëm të gjakut

Gjithashtu aktivizon qarkullimin e gjakut në arteriet dhe venat e këmbëve.