Ja me çfarë akuzash do të përballet Donald Trump nëse ai humb zgjedhjet

Nëse gjërat nuk shkojnë sipas mënyrës së Donald Trump në Ditën e Zgjedhjeve, Presidenti mund të përballet me çështje më serioze sesa mënyra se si të paketojmë krahun perëndimor.

Pa disa nga mbrojtjet e ofruara nga presidenca, Trump do të bëhet i prekshëm nga hetimet e shumta duke kërkuar mashtrim të mundshëm në marrëdhëniet e tij të biznesit financiar si një qytetar privat – si individ ashtu edhe përmes kompanisë së tij. Ai përballet me procese gjyqësore për shpifje të shkaktuara nga mohimet e tij të akuzave të bëra nga gratë që kanë pretenduar se ai i sulmoi ato, përfshirë E. Jean Carroll, ish-kolumnist i revistës që e ka akuzuar atë për përdhunim. Dhe pastaj ka pretendime se ai korruptoi presidencën për fitimet e tij personale.
Si President, Trump ka qenë në gjendje të bllokojë dhe vonojë disa nga këto hetime dhe padi – përfshirë një luftë njëvjeçare për një thirrje për kthimet e tij të taksave – pjesërisht për shkak të pozitës së tij zyrtare. Shumë prej këtyre çështjeve kanë mbërritur nëpër gjykata dhe do të vijnë në mendje nëse ai rizgjidhet apo jo.
Por me sondazhet që tregojnë se rivali demokrat Joe Biden po kryeson në garë, aksionet bëhen shumë më të larta për Trump nëse ai humb zgjedhjet. Një mori çështjesh ligjore, duke përfshirë një hetim penal nga prokurorët e New York-ut, do të vihet në vëmendje në javët pas Ditës së Zgjedhjeve.
“Në çdo drejtim, largimi i tij nga zyra e bën më të lehtë për prokurorët dhe paditësit në çështjet civile të ndjekin çështjet e tyre kundër tij,” tha Harry Sandick, një ish-prokuror federal në zyrën e avokatit amerikan të Manhatanit. “Për shembull, ai po pretendon një mbrojtje më të lartë nga thirrjet në çështjet penale dhe gjithashtu në çështjet e thirrjeve të kongresit, [dhe kjo] bazohet kryesisht në faktin se ai është President.”
Disa kanë sugjeruar një aparat zyrtar për të hetuar Trump pasi ai largohet nga detyra. Rep. Eric Swalwell, një demokrat i Kalifornisë, ka hedhur poshtë krijimin e një “Komisioni Presidencial të Krimeve”, i përbërë nga prokurorë të pavarur të cilët mund të ekzaminojnë “ata që mundësuan një president të korruptuar”, siç tha ai në një cicërimë në gusht. “Shembull 1: Sabotimi i postës për të fituar zgjedhje.” Kërcënimi më serioz ligjor me të cilin përballet Trump është hetimi i gjerë penal i avokatit të rrethit Manhattan për funksionimin financiar të Organizatës Trump. Prokurorët kanë sugjeruar në regjistrat gjyqësorë që hetimi mund të shqyrtojë nëse Presidenti dhe kompania e tij janë përfshirë në mashtrime bankare, mashtrime sigurimesh, mashtrime tatimore penale dhe falsifikim të regjistrave të biznesit.
Gjatë këtij hetimi, Trump ka sfiduar një thirrje për firmën e tij të kontabilitetit për tetë vjet të kthimit të taksave dhe regjistrave financiarë. Pesë gjykata kanë vendosur që thirrja është e vlefshme dhe javën e kaluar Trump u përball me pengesën e fundit kur një gjykatë federale e apelit mohoi apelin e tij, duke vendosur që thirrja e jurisë së madhe nuk ishte tepër e gjerë ose e lëshuar me keqbesim. Të martën, avokatët e Trump kërkuan nga Gjykata e Lartë të bllokojë zbatimin e thirrjes për t’i lejuar asaj kohë të apelojë në gjykatë. Trump tashmë humbi një apel në gjykatën më të lartë në korrik, kur vendosi që presidenti nuk është imun nga një thirrje e jurisë së madhe të shtetit.
Prokurorët e Nju Jorkut kanë thënë se regjistrat e taksave, dokumentet e punës dhe dokumentacioni rreth transaksioneve të biznesit janë thelbësore për hetimin e tyre, i cili ka filluar për më shumë se një vit.
Ka pyetje ligjore nëse një prokuror i shtetit mund të ngrejë akuza kundër një presidenti të ulur.
“Ai është kaq i fuqishëm tani. Ata e dinë që nuk mund ta padisin atë tani kështu që ka një nxitje për të ndërtuar çështjen e tyre dhe për t’u bërë gati. Unë mendoj se çfarë do të ndodhë nëse ai humbet dhe largohet nga zyra që gjërat të lëvizin shumë shpejt,” tha Jennifer Rodgers, një analiste ligjore e CNN dhe ish-prokurore federale.

LEXO EDHE  Tërmeti në Turqi dhe Greqi, shkon në 19 numri i të vdekurve