Bullgaria: Mijëra i kërkojnë qeverisë Borisov të japë dorëheqjen në protestat e Ditës së Pavarësisë

Mijëra njerëz dolën në rrugët nëpër qytete anembanë Bullgarisë të martën – Dita e Pavarësisë së vendit – duke i bërë thirrje kryeministrit dhe kryeprokurorit të largohen nga akuzat për lejimin e një mafie oligarkike për të marrë kontrollin e vendit të Ballkanit.

Protestuesit kryesisht të rinj thonë se duan hapa të vërtetë për të kufizuar korrupsionin dhe janë të lodhur nga stili qeverisës i Kryeministrit Bojko Borisov, i cili ka qenë në krye të tre qeverive radhazi që nga viti 2009.

Protestuesit, të cilët kanë mbështetjen e rreth dy të tretave të popullsisë sipas sondazheve të fundit të opinioneve, duan që data e zgjedhjeve parlamentare të zhvendoset nga ajo e planifikuar në Mars.

“Duket në dy ditët e fundit, protestat kanë filluar të humbin energji të paktën, por ajo nuk e humbet energjinë e saj brenda shoqërisë,” i tha Euronews Hristo Panchugov, profesor i asociuar i shkencave politike në Universitetin e Ri Bullgar.

“Ne ende kemi mbi 60 përqind të qytetarëve Bullgarë që mbështesin kërkesat e protestave dhe mbështesin arsyet pse protestuesit kanë ecur në rrugët e Sofjes për 70 ditët e fundit plus.”

Prania e policisë në qendër të kryeqytetit, Sofje, u forcua pasi organizatorët e protestës thanë se mbledhja e së martës – e cila zhvillohet në 100 vjetorin e pavarësisë së vendit nga Perandoria Osmane – do të kthehej në një “kryengritje të madhe kombëtare”.

Policia e trazirave rrethoi ndërtesat qeveritare.

Megjithëse të gjitha tubimet e mëparshme në muajt e fundit kanë qenë kryesisht paqësore, ka pasur përplasje të herëpashershme me policinë dhe disa arrestime.

Në përgjigje të protestave, të cilat filluan për herë të parë në 9 korrik, Borisov propozoi reforma në kushtetutë të cilat janë mohuar nga protestuesit si një mjet për të mbajtur qeverinë e tij në pushtet deri në zgjedhjet e ardhshme.

“Me vazhdimin e kësaj situate, pikëpamjet po radikalizohen gjithnjë e më shumë. Njerëzit kanë gjithnjë e më pak të ngjarë që thjesht të flasin për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve,” shtoi Panchugov.

“Ne do të shohim gjithnjë e më shumë radikalizim të ndjenjave dhe gjithnjë e më shumë populizëm të rikthyer në politikën Bullgare, i cili do të jetë efekti negativ i derdhjes, mendoj unë.”