Ulja e numrit të deputetëve, italianët në referendum, votohet edhe të hënën

Përqindja e votuesve këtë të diel në Itali deri në 7 pasdite, për referendumin kushtetues mbi reformën që parashikon uljen e numrit të parlamentarëve shkoi në më pak se 30 përqind – 29,71%, për të qenë të saktë. Kjo u njoftua nga Ministria e Brendshme, duke specifikuar se të dhënat kanë të bëjnë me 7,900 komuna nga 7,903.

Përveç referendumit, qytetarët italianë thirren në qendrat e votimit për rajone (në Valle d’Aosta, Veneto, Liguria, Toskana, Marche, Campania dhe Puglia), komunale (mbi një mijë komuna për të votuar: këtu janë) dhe shtesë ( në Veneto dhe Sardenjë).

Pjesëmarrja në 7 pasdite për referendumin
Në disa prej Rajoneve që votojnë gjithashtu për ato administrative, pjesëmarrja është më e lartë se mesatarja kombëtare: ky është rasti i rajonit Marche, ku në orën 7 pasdite votuan 36,65% e atyre me të drejtë vote; nga Valle d’Aosta, me 44,35%; nga Liguria, me 35.47%; nga Veneto, me 39.27%; të Toskërisë, me 38,17%; të Pulias, me 30.69%.

Përkundrazi, në Campania pjesëmarrja ishte 29,36%: një shifër pak më e ulët se mesatarja e vendit, pavarësisht zgjedhjes së guvernatorit në këtë rajon.

Në Abruzzo pjesëmarrja është 27.31%; në Bazilikata prej 24,36%; në Kalabri prej 22,45%; në Emilia-Romagna prej 32,99%; në Friuli-Venezia Giulia prej 28,31%; në Lombardi të 30.90; në Piemonte prej 30.69; në Sardenjë prej 17.08%; në Molise prej 24.2%; në Trentino-Alto Adige prej 40.5%; në Lazio prej 25,79%; në Siçili të 16.96 – shifra më e ulët në Itali -; në Umbria prej 25,16%.

Pjesëmarrja në 19 për Regionals
Përkundrazi, këto janë dyndje për zgjedhjet rajonale: Campania 26.52%; Liguria 32.07%; Puglia 27.6%; Veneto 35.55%. Në të gjitha rastet, shifra për pjesëmarrjen në Rajonale është më e ulët se ajo që lidhet me votimin e referendumit.

Votimi do të vazhdojë  të Dielën 20 Shtator, deri në orën 23:00 të mbrëmjes dhe do të rinisë nesër, e hënë, nga ora 7 e mëngjesit deri në 3 pasdite.