Bir Genti nënës kë të qash më parë!

Nga Boldnews.al

Nëse do të kërkohet një ministër që se di për fare çfarë është posti që mban, nuk duhet shkuar larg, por fiks e në godinën e madhe të përhimtë dhe hijerëndë si Ministria e Evropës dhe Punët e Jashtme.

Titulluri i saj Gent Cakaj shquhet për udhëtimet, kudo që ti jepet mundësia, por një udhë të shkurtër deri në vendin fqinj në Greqi dhe konkretisht në Aabasadën tonë në Athinë, ai nuk e ka bërë dhe as ka ndërmend ta bëjë. Qindra qytetarë shqiptarë emigrantë që punojnë dhe jetojnë në Greqi, qëndrojnë në radhë në grumbuj për të aplikuar për dokumente identifikimi, pasaportë.

Pamjet që vijnë prej më shumë se një muaji janë të rënda. Qytetarë që ankohen për papërgjeshmërinë e theksuar të punonjësve të ambasëdës, të tjerë që akuzojnë për mitmarrje dhe ndërhyrje që vijnë nga zyrat komode të Rilindjes sonë dhe mbi të gjitha të rrezikuar nga pandemia kur detyrohen të mblidhen grumbuj-grumbuj.

Ky është fati i keq i mijëra qytetarëve shqiptarë të lënë tërësisht të braktisur në vendin fqinj. Po ministri në detyrë ku është? Thonë se ai shkon ndonjëherë këto ditë në zyrë, ashtu “hijerëndë” dhe me “botë të thellë”, por nuk merret me këto problematika, pasi statura e tij është e “prerë” për ngjarje dhe politika të mëdha…

Është shembulli sesi një personazh anonim në Kosovë të mbërrijë në Shqipëri me ndërhyrje, si fillim për një vend pune në kryeministri. Ai u bë këshilltar i kryeministrit Edi Rama, por më pas Genti, i propoizuar nga “Baca Baton”, kapi majat…

LEXO EDHE  'Infektimet e mësuesve dhe nxënësve' - Vokshi: Qeveria pa plan, 4 problemet kyçe

Nga zëvendësministër i Jashtëm kaloi menjëherë si ministër, por presidenti Ilir Meta nuk e dekretoi dhe tashmë Rama i ka lënë autorizimin, duke e bërë ministër me “autorzim kryeministri në xhep”.

Pikërisht nga paaftësia, por edhe mungesa e kurajos, sot shohim shërbimet konsullore dhe të ambasadave tona në botë në një gjendje katastriofike, ku vetëm për qytetarët shqiptarë që jetojnë jashtë vendit nuk mendohet.

Shembulli më i keq, por shumë domethënës është ambasada jonë në Athinë dhe konsullatat. Prej muajsh qytetarët ankohen se nuk marrin dokumentat në kohë, gjithashtu dy vite më parë u zhdukën edhe qindra pasaporta pasi i kishin dërguar jo në rrugë zyrtare, por në një bagazh autobusi të linjës Tiranë-Athinë.

Skandali vijoi edhe kur pala greke lajmëroi autoritetet tona për këtë papërgjeshmëri, por edhe konsulli që shkoi ti merrte pasaportat në kufi pasi ishin sekustruar me të drejtë, ra në “pritë”, kur teksa kishte ndaluar për të pushuar në një kafene makina e tij u thye dhe i morën pasaportat… Skenare të tilla në duke surreale vetëm Rilindja i krijon.

Por sot ministri Gent Cakaj që me siguri rri gjëtë në postimet në rrjetet sociale për të bërë “like” postimeve kryeministrore, e sheh atë çfarë ndodh në Ambasadën Shqiptarë në Athinë, por hesht dhe e konsideron një detaj pa vlerë. Aty janë jetë njerëzore që rrupaten dhe stresohen në radhë të gjata, duke humbur edhe vendet e punës dhe akoma më rëndë edhe të drejtën për rinovimin e dokumentave. Krahas stresit po mbartin me veten rrezikun e madh për tu infektuar nga coronavirusi!