Tender fiktiv? Biblioteka e Kombinatit pritet të shembet, Veliaj 25 mln lekë për mobilim

Nga Boldnews.al

Bashkia e Tiranës ka vendosur të shpenzojë 26 milionë lekë (të vjetra) për mobilimin e ri të Bibliotekës së Kombinatit, ndërkohë që banorët e pallatit ku gjenden zyrat e institucionit kulturor janë njoftuar prej muajsh të largohen nga banesat e tyre, pasi godina do të shembet, si pasojë e dëmeve të mëdha të shkaktuara nga tërmeti i 26 Nëntorit 2019.

Në 25 Qershor 2020, Bashkia e Tiranës shpalli një tender me tre lote, për mobilimin e disa bibliotekave në kryeqytet.

Në një prej tyre, Bashkia e drejtuar nga Erion Veliaj, parashikon mobilimin e ri të bibliotekës së Kombinatit, e inaguruar në vitin 2016. Fondi limit për këtë tender është rreth 26 milionë lekë të reja pa TVSH dhe parashikohet që të mbyllet në 13 Korrik 2020.

Në dokumentat shoqëruese të procedurës, parashikohet kryerja e mobilimit të bibliotekës në zyrat ku gjendet prej vitit 2016.

Por, pikërisht, ky detaj krijon dyshime të forta për një procedurë tërësisht fiktive të Bashkisë së Tiranës.

Godina, pjesë e planit të shembjes
Biblioteka e Kombinatit gjendet në katin e parë të një pallati 5-katësh, pranë shkollës “Betim Muço”.

Ajo u inagurua nga kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, në Prill 2016. Por, prej muajsh, zyrat e saj janë të mbyllura.

Në njoftim në xhamin e zyrave të boshatisura informon qytetarët që kanë marrë libra pranë bibliotekës, t’i dorëzojnë ato pranë administratës së Njësisë Bashkiake nr.6, e cila gjendet disa dhjetra metra më larg.

Në foto: Njoftimi në zyrat e boshatisura të Bibliotekës së Kombinatit

Banorët e pallatit dhe bizneset aty pranë, në biseda me “Boldnews.al”, deklaruan se punonjësit e Bibliotekës së Kombinatit janë larguar nga zyrat e tyre, pasi inspektimet e kryera pas tërmetit të vitit të kaluar, e konsideruan të gjithë godinën e pabanueshme.

LEXO EDHE  Situata në Kakavijë/ Xhaçka apel udhëtarëve: Mos prisni në radhë, kthehuni në banesa

Një vëzhgim i “Boldnews.al” konstatoi se ende një pjesë e banorëve vijonin të banonin në godinë, më shumë për arsye nostalgjike.

Ndërkohë, shumë familje janë shpërngulur prej pallatit, duke përfituar edhe bonusin e qerasë nga autoritetet bashkiake, në pritje të sistemit në banesat e reja që do të ngrihen si pjesë e Programit të Rindërtimit.

Tenderi

Por, megjithëse autoritetet e Bashkisë dhe të Inspektoratit Ndërtimor kanë konstatuar se pallati, pjesë e të cilës është edhe Biblioteka e Kombinatit, duhet të shemben për shkak të dëmtimeve, tenderi 25 milionë lekë parashikon sërish mobilimin e saj.

Për më tepër, në relacionin teknik të tenderit, godina e bibliotekës konsiderohet funksionale.

Objekti që do ti nënshtrohet rikonstruksionit është biloteka ekzistuese në njësinë administrative nr. 6. Bibloteka në këtë njësi ndodhet pranë rrugës “Llazi Miho” pranë zonës së quajtur “Kombinati .Objekti është në një gjendje të mirë në aspektin fizik. Në krahasim me të tjerat, kjo biblotekë është restauruar disa vite më parë…”, thuhet në hyrje të dokumentacionit të tenderit.

Gjithsesi – mendon Bashkia e Tiranës – kjo biblotekë ka një ambjent jo të përshtatshëm për të kryer funksionin e leximit dhe dhënies së shërbimit si bibliotekë, kjo pasi ndarja për biblotekën ka krijuar një hapësirë shumë të vogël” dhe për këtë arsye është menduar edhe mobilimi i ri.

Pra, Bashkia e Tiranës ka vendosur të shpenzojë 26 milionë lekë për mobilimin e një ambjenti, i cili pritet të rrënohet shumë shpejt, për shkak të dëmtimeve nga tërmeti, duke krijuar dyshime të forta për procedura fiktive tenderuese.