Astronomët kapin valë misterioze në hapësirë, dyshohet për …

Vetëm për herë të dytë në histori, astronomët kanë zbuluar një përsëritje të shpejtë të valëve të radios, që vinte nga hapësira.

Bateritë e shpejta të radios (FRB) janë shpërthime të valëve të radios në hapësirë prej një milje sekondash; ndërsa rrezatimet e shpejta të emetimit lëshohen një herë dhe nuk përsërisin FRB-të, të cilat dërgojnë valë radio të shkurtra.

Në fillim të këtij viti, astronomët zbuluan se një FRB e zbuluar rishtazi dhe e njohur si FRB 180916.J0158 + 65, kishte një model në shpërthime që ndodhin çdo 16 ditë.

Gjatë katër ditëve, sinjali lëshonte një shpërthim çdo dy orë dhe pushonte për 12 ditë të tjera.

Një ekip hulumtimi i drejtuar nga astronomët e Bankës Jodrell, zbuloi emetimet nga FRB 121102, pasuar nga një model ciklik, me shpërthime radiofonike të emetuara gjatë një dritareje 90-ditore dhe përsëritej çdo 157 ditë.

LEXO EDHE  Studimi/ Cigaret elektronike të rrezikshme tek meshkujt, mund të mos bëni më fëmijë

Kjo FRB e përsëritur është e njohur për astronomët që nga viti 2016. Një vit më pas, shkencëtarët ishin në gjendje të gjurmonin burimin e saj, duke e lidhur atë me një galaktikë të vogël xhuxh, më shumë se tre miliardë vjet dritë larg.

Ky zbulim është ka një rëndësi të madhe, pasi prania e një sekuence të rregullt në veprimtarinë e shpërthimit,nënkupton se shpërthimet e fuqishme janë të lidhura me lëvizjen orbitale të një ylli masiv, një ylli neutron ose një vrimë të zezë.