Përmbytja/ Malltezi: Veliaj i dha tokën ortakut të Ballës, duhej të zgjeronte shtratin e Lanës

Tirana u përmbyt dje nga reshjet, duke rrëzuar të gjithë propogandën e Kryebashkiakut Erion Veliaj.

Nuk u përmbyt vetëm parku Rinia, një investim 1 mld lekë i inauguruar nga Veliaj më 1 qershor, por edhe mjaft zona të tjera.

Në rrjetet sociale dhe media u denoncuan me dhjetra raste, ndërsa ende nuk ka një reagim nga Veliaj apo stafi i tij, që sikundër deklaron Kryebashkiaku ndodhen në punë 24 orë në 24, për 7 ditë të javës.

Heshtja e Veliaj nuk e fsheh as nuk e zhbën dot përmbytjen, nuk i heq asnjë përgjegjësi, ndërsa i ka rrëzuar makiazhin dhe propogandën me të cilën shfaqet .

Një nga zonat e përmbytura është ajo te Pallati me Shigjeta, aty ku Lana doli nga shtrati. Jamarbër Malltezi, kreu i departamentit të Mjedisit në PD, përmes një postimi në rrjetet sociale zbulon edhe shkakun e kësaj përmbytjeje.

Dhe sipas Malltezit, shkaku është se Bashkia e drejtuar nga Erion Veliaj nuk punon për qytetarët, po për xhepin e tualitetit.

“Për të shpëtuar daljen e Lanës dhe përmbytjen e qytetit tek Pallati me Shigjeta, ekspertët e huaj dhe vendas bazuar në literaturë kanë sugjeruar (i) zgjerimin e shtratit të Lanës me zona buferike nga dy anët, (ii) modifikimin e Planit të Tiranës në këtë segment në mënyrë që Lana të mos vijojë në mënyrë të drejtë, por të vijojë me dredha dhe zona buferike, (iii) shpronësimin e tokave pranë Lanës, që të lejojë për zgjerimin e lumit sa here të ketë reshje të mëdha.

Këto veprime do mundësonin edhe rritjen e kapacitetit mbajtës së shtratit të Lanës (nuk del uji nga shtrati edhe nëse dyfishohet volumi i ujit) edhe zvogëlimin e shpejtësisë së rrjedhjes së ujit në shtratin e Lanës nëse do jetë me dredha si rrjedhje natyrale dhe jo i drejtë (rrjedhe artificiale)”, shkruan Malltezi.

Postimi nga Jamarbër Malltezi

Shperthen Lana dhe permbytet Tirana tek pallati me shigjeta vec per interes te Tualet Begos.

Plani i Veprimit te Tiranes per Adaptimet ndaj ndryshimeve klimatike ka 5 vjet qe “fle” ne Bashkine e Tiranes.

LEXO EDHE  VIDEO/ E pazakontë, ecën në mes të autostradës duke shtyrë një karrocë

Nese Bashkia do punonte per qytetaret e jo per xhepin e tualetit, ne 5 vjet do kishte adresuar shumicen e sugjerimeve me shembuj qe jane paraqitur.

Per te shpetuar daljen e Lanes dhe permbytjen e qytetit tek pallati me shigjeta, ekspertet e huaj dhe vendas bazuar ne literature kane sugjeruar (i) zgjerimin e shtratit te lanes me zona buferike nga dy anet, (ii) modifikimin e Planit te Tiranes ne kete segment ne menyre qe lana te mos vijoje ne menyre te drejte por te vijoje me dredha dhe zona buferike, (iii) shpronesimin e tokave prane lanes qe te lejoje per zgjerimin e lumit sa here te kete reshje te medha.

Keto veprime do mundesonin edhe rritjen e kapacitetit mbajtes se shtratit te lanes (nuk del uji nga shtrati edhe nese dyfishohet volumi i ujit) edhe zvogelimin e shpejtesise se rrjedhjes se ujit ne shtratin e lanes nese do jete me dredha si rrjedhje natyrale dhe jo i drejte (rrjedhe artificiale).

POR kjo detyron Bashkine qe nje pjese toke e kaparisur nga ortaku i tualet Balles (atij me te cilin tualeti ka kryer 57 udhetime perfshi me avion privat) te shpronesohet per interes publik, sic eshte mbrojtja nga permbytjet.

Per fat te keq, Bashkia e Tiranes ne vend qe te zbatonte Planin e Veprimit per Adaptimet ndaj ndryshimeve klimatike dhe te shpronesonte nje pjese toke nga ortaku i tualetit per interes publik, beri te kunderten, pra mbajti vije te drejte te rrjedhes se lanes por e zhvendosi me ne Jug qe mos i prekej asnje cm2 toke e kaparisur ortakut te tualetit! Per pasoje, sa here ka shira lana del nga shtrati dhe permbyt rruget tek zona e pallatit me Shqigjeta si ne foto.

Ne kete vend ekspertizat profesionale me bashkepunim mes eksperteve vendore dhe te huaj zene merimanga ne raftet e bashkise. Na rrofte propaganda, se ne terren kemi permbytje edhe me shira vere.