Epidemiologu i njohur Ilir Alimehmeti ka publikuar në rrjetet sociale studimin më të fundit të publikuar mbi Covid-19. Referuar studimeve të kryera, rezulton se koronavirusi ka qëndrueshmëri të ulët në ambient dhe është shumë i ndjeshëm ndaj oksiduesve si klori.
Në krahasim me viruset e tjerë, Covid-19, inaktivizohet shumë shpejt në ujë.
Gjithashtu në studim thuhet se titri i viruseve zbret shumë shpejt në temperaturën 23-25 gradë celcius, ndërsa temperatura ideale e tij në ujë është 4 gradë celcius.
Postimi nga Ilir Alimehmeti
🌊🌊🌊 Lajme te mira miqte e mi mbi koronavirusin ne ujerat siperfaqesore, tokesore, dhe ne ujerat e zeza!
✍ Artikulli eshte botuar ne revisten me prestigjioze te studimeve shkencore te ujerave: Water Research (faktor impakti 7,91 – Elsevier).
Shkurtimisht, ne rishikimin e literatures, autoret e Istituto Superiore della Sanità, Rome – Itali, komunikojne se:
➡️ Koronavirusi ka qendrueshmeri te ulet ne ambjent dhe eshte shume i ndjeshem ndaj oksiduesve, si klori.
➡️ Koronavirusi qe gjendet ne ujerat e zeza nuk eshte ne gjendje te infektoje.
➡️ Ne krahasim me viruse te tjere, koronavirusi duket se inaktivizohet shume me shpejt ne uje.
➡️ Titri i viruseve zbret shume shpejt ne temperaturen 23°C–25°C🌡(temperatura ideale e ujit per virusin eshte 4°C❄).
✅ NUK KA ASNJE EVIDENCE QE KORONAVIRUSI TE JETE I PRANISHEM NE UJERAT SIPERFAQESORE APO TOKESORE.
✅ NUK KA ASNJE EVIDENCE QE KORONAVIRUSI TRANSMETOHET PERMES UJIT.
Per detaje, lexoni artikullin me poshte:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S004313542030436X?fbclid=IwAR1ldfIRstjN7gmB2XJdg0cHUrEfF6js_du2d0zMHdHq0i-6aQ83bQTmwOQ