Pasojat nga koronavirusi/ Dhomat e Tregtisë në Tiranë dhe Durrës kërkojnë pezullim të tatimeve

Dhomat e Tregtisë dhe industrisë në Tiranë dhe Durrës kërkuan sot të merren masa për për lehtësimin e bizneseve të Qarkut Durrës dhe Tiranë për shkak të situatës së krijuar nga Covid-19.

Duke marrë parasysh situatën e krijuar aktualisht pas përhapjes së virusit Covid-19, shumica e bizneseve të mëdha, shoqërive me kapital të huaj dhe ata të përbashkët që operojnë në Shqipëri po kalojnë në vështirësi operative lidhur me aktivitetin, prezencën fizike të personave përgjegjës dhe të bashkëpunëtorëve të tyre. Në referim të Vendimit të fundit të Këshillit të Ministrave, Nr.208, datë 10.03.2020 për kufizim të veprimtarive të një pjese të konsiderueshme të punonjësve dhe aktiviteteve, Dhomat e Tregtisë kërkojnë si më poshtë:

– Punonjësit që do të rrinë në shtëpi për arsye të mbylljes së aktiviteteve, si dhe ato që do të vetekarantinohen, të trajtohen si të sëmurë dhe të paguhen nga Fondi i Sigurimeve Shoqërore e Shëndetësore, për një periudhë të paktën 1 mujore dhe pastaj sipas situatës,

– Shtyrja e afatit të dorëzimit të Pasqyrave Financiare për vitin 2019, pranë Tatim Taksave,

– Pezullimi i pagesave fiskale, minimumi për dy muaj dhe pastaj sipas situatës,

– Pezullimi i interesave dhe kësteve të kredive të Sipërmarrjes private për një periudhë 3 mujore minimalisht

LEXO EDHE  Ish-gjyqtari i Kushtetueses: Albin Kurti mund të kthehet Kryeministër në detyrë

– Për të gjitha sipërmarrjet e afektuara nga masat e marra të rimbursohen rast pas rasti sipas dëmit të krijuar pas një ekspertize të argumentuar dhe të certifikuar nga ekspertët,

– Të mos bllokohen llogaritë bankare për efekt të detyrimeve fiskale për afatin e kohëzgjatjes së situatës virale,

– Të mos ndërpriten energjia elektrike, uji dhe shërbimet e tjera bazike për arsye mospagesash,

– Të mund të pezullohet me ligj (duke i zeruar të gjitha detyrimet) aktiviteti i subjekteve të pezulluara me urdhër nga qeveria (bar, restorante, palestra, transport publik, etj.)

“Si rezultat i realizimit të këtyre kërkesave, do të kishim një lehtësim e përmirësim të situatës së bizneseve, rikuperimin dhe rifillimin e punës sa më shpejt të jetë e mundur.

Kërkojmë bashkëpunimin dhe mbështetjen e institucioneve Shtetërore me qëllim që t’u japin qytetarëve mundësinë dhe besimin për rifillimin e jetës, aktivitetit ekonomik të qytetit si dhe kthimin e gjendjes së jashtëzakonshme në normalitet.

Me besimin se kërkesat tona janë të nevojshme dhe të domosdoshme dhe duke shpresuar që vizioni juaj përputhet me këto kërkesa të biznesit si grup interesi” thuhet ne deklaratën e dhomave./Monitor/