Kushtetuesja/ Ambasada amerikane: Çojeni në ‘Venecia’

Ambasada amerikane në Tiranë sugjeron që për zgjidhjen e ngërçit në Kushtetuese të japë opinion “Komisioni i Vencias”.

“Në mungesë të një institucioni të përshtatshëm ligjor, i cili mund të vendoste mbi intepretimet e kundërta, Shtetet e Bashkuara mbështesin çuarjen e çështjes në Komisionin e Venecias, si një palë e tretë kompetente dhe e paanshme, për opinionin e tij ligjor. Gjithashtu, nxisim palët kundërshtuese që të respektojnë opinionin ligjor të Komisionit të Venecias. Ecja në këtë drejtim do të ishte tërësisht në përputhje me aspiratat europiane të vendit”, thuhet në një reagim të ambasadës.

Në këtë linjë u shpreh edhe BE, disa ditë më parë. “Në mungesë të një Gjykate Kushtetuese funksionale që mund të vendosë mbi këtë interpretim të papajtueshëm, rekursi për një mendim të Komisionit të Venecias duket si një zgjidhje efektive për ta trajtuar këtë situatë si një çështje me përparësi”, tha zëdhënësja e Brukselit, Maja Koçijançiç.

Lidhur me opinionin e Venecias për këtë çështje, Presidenti Meta ka deklaruar publikisht se nuk është e nevojshme, pasi ai “Kushtetuta, që është bërë me bashkëpunimin e Venecias”, i përcakton qartë hapat për ngritjen e Kushtetueses.

Kreu i shtetit akuzon kryeministrin Rama se po tenton të kapë Kushtetuesen, përmes kreut të KED Ardian Dvorani, për të cilin ka depozituar në prokurori kallëzim penal për këtë çështje. Dvorani, nga ana tjetër, ka mohuar akuzat.

LEXO EDHE  Konsultime publike për zgjedhoren/ Pollo: PS vetëm PPP kalojnë me "goditje të përqëndruar"

***

Reagimi i plotë i ambasadës amerikane

Reforma në drejtësi është një nga prioritetet më të larta të Shteteve të Bashkuara në Shqipëri. Përparimi i vazhdueshëm i reformave është thelbësor për çuarjen përpara të qëllimit tonë të përbashkët të anëtarësimit të Shqipërisë në Bashkimin Europian.

Tashmë Shqipëria ndodhet në prag të ringritjes së Gjykatës së saj Kushtetuese, një hap madhor në procesin e reformës në drejtësi. Megjithatë ky përparim i nevojshëm ka ngecur për shkak të interpretimeve të ndryshme ligjore të procesit të emërimit, parashikuar nga kushtetuta shqiptare dhe ligjet për zbatimin e reformës në drejtësi.

Institucionet gjyqësore shqiptare, kushtetuta dhe ligjet për zbatimin e reformës në drejtësi, duhet të udhëheqin procesin e zgjidhjes së këtyre intepretimeve të debatuara.

Në mungesë të një institucioni të përshtatshëm ligjor, i cili mund të vendoste mbi intepretimet e kundërta, Shtetet e Bashkuara mbështesin çuarjen e çështjes në Komisionin e Venecias, si një palë e tretë kompetente dhe e paanshme, për opinionin e tij ligjor. Gjithashtu, nxisim palët kundërshtuese që të respektojnë opinionin ligjor të Komisionit të Venecias. Ecja në këtë drejtim do të ishte tërësisht në përputhje me aspiratat europiane të vendit.

Teksa Shqipëria ndërmerr këto reforma thelbësore, Shtetet e Bashkuara do të vazhdojnë të qëndrojnë në krah të saj si një vend mik, partner dhe aleat.