Pagesa e papunësisë, ja cilët përfitojnë

Qeveria ka rritur me 60% pagesën e papunësisë por duke vendosur dhe disa kufinj lidhur me kohëzgjatjen e përfitimit.

Bazë për këtë do të shërbejnë kontributet e derdhura. Kështu, ata që kanë vetëm një vit të siguruar, u lind e drejta të marrin vetëm tri paga në masën 11 mijë lekë secila.

Ata që kanë kontribuar pesë vite, do të marrin 9 paga dhe ata që kanë mbi 10 vite sigurime, do të marrin për 1 vit rresht pagesën e papunësisë. Më parë mjaftonte të kishe vetëm një vit sigurime dhe trajtoheshe me pagë për 12 muaj.

Ministri Klosi e përligji kështu: “Vendimi sjell edhe më shumë drejtësi për të gjithë ata që kontribuojnë në skemën e sigurimeve shoqërore. Kështu, nga sot, ata që kanë kontribuuar më shumë në skemë, do të përfitojnë më gjatë pagesën e papunësisë. A

LEXO EDHE  Luftë shqiptarësh për tregun e dr*gës në Romë/ Arrestohen 27 persona

ta që kanë paguar më pak, sigurisht edhe do të përfitojnë më pak. Por synimi ynë është që të zbusim sa më shumë shkallën e papunësisë në vend”. Vlen të theksohet se qëllimi i programeve të pagesës së papunësisë është mbështetja financiare për të gjithë punëkërkuesit në rast papunësie, për shkak të shkurtimit të vendit të punës, ndërprerjes së kontratës së punës, falimentimit të ndërmarrjes etj.

Kusht është regjistrimi pranë zyrave të punës. Pas depozitimit të kërkesës, bëhet edhe plotësimi i dokumentacionit të nevojshëm brenda një afati 60­ ditor.