Një tjetër shtet europian hyn në izolim

Sllovakia shpalli gjendjen e jashtëzakonshme 90-ditore dhe një bllokim dy-javor pas një rritjeje të rasteve të COVID-19 që pa mesataren shtatë ditore të vendit të rasteve të rritet mbi 10,000.

Vendi i Evropës Qendrore është aktualisht në mes të rritjes më të shpejtë të infeksioneve në botë, dhe masat, të cilat përfshijnë mbylljen e të gjitha dyqaneve jo thelbësore, si dhe baret dhe restorantet, kanë për qëllim të ndihmojnë sistemin në vështirësi të kujdesit shëndetësor.

Vendimi erdhi pasi presidentja Zuzana Čaputová iu drejtua kombit të martën, duke thënë se “Sllovakia po e humb betejën kundër COVID”. Ajo shpjegoi gjithashtu se izolimi ishte i nevojshëm pasi stafi i kujdesit shëndetësor u mbingarkua dhe tendosja në spitale u bë pothuajse e padurueshme.

Gjatë bllokimit dy-javor, njerëzit do të lejohen të largohen nga shtëpitë e tyre vetëm për arsye specifike, si blerja e sendeve ushqimore, udhëtimi për në punë dhe shkollë ose vaksinimi.

gjatë gjendjes së jashtëzakonshme 90-ditore janë ndaluar gjithashtu të gjitha grumbullimet e më shumë se gjashtë personave që nuk jetojnë në të njëjtën familje.

Sllovakia renditet si vendi i tretë më i ulët i Bashkimit Evropian në shkallën e vaksinimit, me pak më shumë se 45 për qind të sllovakëve të vaksinuar plotësisht.

Vendi ka tejkaluar shifrën e 3,000 të shtrimeve në spital, pragu i konsideruar si kritik nga Ministria Sllovake e Shëndetësisë. Ministria tha se pothuajse 83 për qind e të shtruarve në spital nuk ishin të vaksinuar.

Fqinjët e Sllovakisë po kalojnë gjithashtu një kulm të COVID-19, me Republikën Çeke dhe Hungarinë që regjistrojnë një rritje rekord ditore të rasteve.

Austria ka vendosur tashmë një bllokim total që nga e hëna e 22 nëntorit dhe do ta bëjë të detyrueshëm vaksinimin nga 1 shkurti i vitit të ardhshëm, duke e bërë atë vendin e parë në botë që e bën këtë.