KESH duhet vënë në hetim dhe në rregullim

Nga Klodian Tomorri

Tre dite pasi qeveria kishte shpallur gjendjen e emergjences, Korporata Elektroenergjetike Shqiptare shkembente energjine e Kaskades se Drinit me nje kompani private te quajtur Noa Energy.

Plot 950 mega te shkembyera, tre dite pasi ishte krijuar Komiteti i Emergjences dhe kryeministri kishte vene kujen e krizes. Ne te njejten dite OSHEE zhvilloi ankand dhe bleu energji me cmim deri ne 300 euro per mega vat, madje nuk arriti te siguroje sasine e nevojshme. Ishte shpallur gjendja e jashtezakonshme dhe Kaskada vazhdonte te perdorej per interesa private.

Te dhenat konfidenciale tregojne se ne periudhen qershor-shtator KESH ka shkembyer 150 deri ne 200 mije mega vat energji, permes nje marreveshje te dyshimte. Skandali eshte denoncuar nga CNA dhe behet fjale per nje biznes miliona euro.

Sipas CNA, dyshimet jane se KESH dhe kompania private kane shkembyer energji ne orare te ndryshme, pra eshte marre energjia e Kaskades ne oraret pik dhe eshte kthyer gjate nates. Koke me koke. Sot diferenca e cmimit mes energjise pik dhe asaj naten eshte 100-120 euro per mega.

LEXO EDHE  Njihuni me Këmbimin Valutor, 27 nëntor 2021

Dyshimet ketu jane te medha. Se pari, nga fakti qe behet kontrate shkembimi me nje kompani tregtare. Kontratat e shkembimit zakonisht behen mes prodhuesish jo mes nje prodhuesi dhe nje tregtari. Se dyti, shkembimi i energjise eshte tentuar edhe me pare, madje disa here nga kompani te tjera, por nuk eshte miratuar asnjehere. Dhe fakti qe nuk miratohej tregon se ishte problematike.

Megjithate oraret se kur eshte shkembyer energjia nuk i di askush me saktesi. Arsyeja eshte se KESH nuk rregullohet me. Dikur ka qene e rregulluar nga Enti Rregullator, por prej disa vitesh Koorporata eshte nxjerr nga rregullimi dhe eshte ne varesi te Ministrise se Energjise. Ndaj nuk e ka me detyrimin te publikoje oraret. Me pak fjale, KESH sot eshte nje ciflig privat.

KESH duhet rikthyer sa me shpejt nen rregullim. OST duhet detyruar te beje publike oraret e shkembimit te energjise ne dhenie dhe ne marrje. Pastaj te gjitha kompanite publike te energjise duhen vene nen hetim.