Studimi: Njerëzit e vaksinuar gjithashtu duhet të mbajnë maska

Njerëzit e vaksinuar duhet të vazhdojnë të mbajnë maska ​​mbrojtëse në publik sepse ata ende mund të mbajnë, dhe ndoshta të transmetojnë, aq shumë viruse sa ato të pavaksinuar, pa qenë të vetëdijshëm për këtë, sipas një studimi të ri në SHBA.

Studiuesit analizuan sasinë e virusit, ose ngarkesën virale, në 869 pacientë në kohën e diagnozës, përfshirë 632 të cilët ishin asimptomatikë, raporton agjencia britanike Reuters.

Shumica e infeksioneve shkaktohen nga lloji Delta shumë ngjitës i koronavirusit.

Ata nuk gjetën dallime statistikisht të rëndësishme në ngarkesën mesatare virale midis individëve të vaksinuar dhe të pavaksinuar, ose midis atyre me ose pa simptoma, ose midis grupmoshave të ndryshme, gjinive ose llojeve të vaksinave, sipas një raporti të botuar në faqen e internetit të medRxiv.

LEXO EDHE  Nga çokollatat te patatinat, këto ushqime ndalohen të shiten dhe konsumohen në shkolla

Sondazhi ende nuk është rishikuar.

“Studimi ynë nuk jep informacion mbi ngjitjen,” tha Richard Mitchellmoor nga Universiteti i Kalifornisë, duke vënë në dukje se transmetimi i virusit ndikohet nga disa faktorë, jo vetëm nga statusi i vaksinimit dhe ngarkesa virale.

“Është e gabuar të supozohet se, meqenëse jeni vaksinuar, nuk mund të infektoheni dhe nuk mund të infektoni dikë tjetër, edhe nëse jeni një person asimptomatik,” tha ai.

Vaksina kundër kovid-19 zvogëlon shanset e infektimit dhe zvogëlon ashpërsinë e sëmundjes.

Sidoqoftë, njerëzit e vaksinuar kundër koronavirusit duhet të vazhdojnë të mbajnë maska ​​në publik sepse mund të infektojnë të tjerët nëse infektojnë veten, këshillojnë shkencëtarët.