E pazakontë/ Babai nuk e linte të vaksinohej, 12 vjeçari e hedh në gjyq

Një 12-vjeçar në qytetin holandez të Groningen fitoi betejën gjyqësore për t’u vaksinuar kundër Covid-19 në mënyrë që ai të vizitojë gjyshen e tij që është duke vdekur, pavarësisht kundërshtimeve të babait të tij. Një gjykatës vendosi se vaksinimi do të zvogëlojë shanset e tij për të kaluar ndonjë infeksion tek gruaja, e cila ka kancer të avancuar.

Vaksinat janë miratuar për 12 deri në 17-vjeçarët holandezë, por nën 17 vjeç kanë nevojë për pëlqimin e të dy prindërve, ndërsa skepticizmi ndaj vaksinave po rritet në vend. Gjykatësi Bart Tromp i Gjykatës së Rrethit Groningen tha se djali duhet të vaksinohej menjëherë, sepse interesat e tij ishin më të rëndësishme sesa shqetësimet e babait.

Gjykata tha se djali donte të kalonte sa më shumë kohë me gjyshen e tij, e cila ka kancer metastatik të mushkërive dhe është “në fazat e fundit të jetës së saj”.

LEXO EDHE  Ja çfarë i tha Mbretëresha Elizabet kuzhinierit pasi gjeti një mbetje kërmilli në pjatën e saj

Gjykatësi Tromp hodhi poshtë argumentet e babait të djalit se vaksinat ishin “në një fazë testimi” dhe paraqesin rreziqe për organet riprodhuese, duke thënë se ato nuk kishin bazë shkencore.

Gjykatësi tha gjithashtu përmendi rreziqet që, ndërsa fëmijët kishin më pak gjasa të ishin të sëmurë rëndë me virusin, ata mund të zhvillonin Covid të gjatë.

Nëna e djalit e mbështeti në këtë betejë ligjore. Çifti është i divorcuar. Ligji holandez thotë se nëse prindërit nuk mund të bien dakord, një gjykatës duhet të vendosë në interesin më të mirë të fëmijës.