Ia kalon edhe Rusisë/ Shqipëria, e 2 në Europë për lejet e qëndrimit në BE për fëmijët nën 15 vjeç

Shqipëria renditet e dyta në Europë për dhënien e lejes së qëndrimit për fëmijët nën 15 vjeç, në një nga shtetet e Bashkimit Europian. Nga 64 mijë leje qëndrimi për herë të parë, për arsye familjare për fëmijët nën 15 vjeç, që kanë dhënë vendet e Bashkimit Europian për shtetet e Europës që nuk janë pjesë e BE-së, 19% e tyre, ose rreth 12.2 mijë ishin për shtetasit shqiptarë. Të dhënat u publikuan nga Eurostat.

Në vend të parë në Europë është Ukraina, me 21% dhe e treta Rusia me 12%. Pas tyre renditet po një shtet shqipfolës, Kosova, me 10%.

Shtetet që kanë shënuar më shumë leje qëndrimi për shqiptarët janë Greqia dhe Italia, ndërsa vitet e fundit janë rritur lejet edhe nga Gjermania.

Në total (për të gjitha grupmoshat), vetëm në vitin 2020, nga vendet e Bashkimit Europian për shqiptarët u dhanë 59.6 mijë leje qëndrimi për herë të parë, numri më i lartë që nga viti 2011, kur Eurostat raporton të dhënat (nuk përfshihet Mbretëria e Bashkuar).

Në total, numri i shtetasve shqiptarë që kanë marrë leje qëndrimi në vendet e BE-së që nga viti 2011 arrin në gati 380 mijë.

BE

Sipas Eurostat, në vitin 2019, u lëshuan leje qëndrimi të parë për arsye familjare në BE për 276 200 fëmijë (shtetas jo-BE) të moshës nën 15 vjeç. Kjo shifër përbën një raport prej 504 për 100 000 të fëmijë të popullsisë së BE -së të moshës nën 15 vjeç. Midis atyre fëmijëve, 60% ishin të moshës më pak se pesë.

LEXO EDHE  ‘Bo bo ça ka ndodh’/ Perla e Shehit: Këta deputetët e rinj po qanin para parlamentit

Shtetet Anëtare që lëshuan numrin më të madh të këtyre lejeve ishin Gjermania (61 500, ose 22% e numrit të përgjithshëm të lejeve të para të qëndrimit të lëshuara në BE për arsye familjare për fëmijët nën moshën 15 vjeç), e ndjekur nga Spanja (55 300, ose 20%), Italia (41 300, ose 15%) dhe Suedia (24 400, ose 9%).

Në terma relativë, raporti për 100 000 fëmijë nën moshën 15 vjeç ishte më shumë se dyfishi i mesatares së BE -së në Suedi (1 339), Luksemburg (1 322) dhe Slloveni (1 257), ndërsa ishte 50% më i lartë në tre të tjerë Shtetet Anëtare: Belgjika (897), Portugalia (863).

Sa i përket vendit të shtetësisë së fëmijëve nën moshën 15 vjeç, të cilëve u është dhënë leja e parë e qëndrimit për arsye familjare në BE, 35% e fëmijëve kishin nënshtetësi të një vendi aziatik, 25% afrikan, 23% evropian (jo-BE), 9 % Amerika Jugore dhe Qendrore dhe 3% Amerika Veriore.

Maroku (12%e numrit të përgjithshëm të lejes së parë të qëndrimit të lëshuar në BE për arsye familjare për fëmijët nën 15 vjeç) ishte vendi kryesor i shtetësisë në vitin 2019, i ndjekur nga Siria (7%) dhe India (6%). /Monitor/