Studimi/ Shkenca ngre alarmin: Amazona lëshoi më shumë karbon sesa absorboi gjatë 10 viteve të fundit

Pyjet e Amazonës në Brazil  kanë lëshuar gati 20% më shumë dioksid karboni në atmosferë gjatë dekadës së fundit sesa thithi.

Fakti është bërë i ditur sipas një raporti befasues i cili tregon se njerëzimi nuk mund të varet më nga pylli më i madh tropikal në botë për të ndihmuar në thithjen e ndotjes së karbonit të bërë nga njeriu.

Nga viti 2010 deri në vitin 2019, pellgu Amazon i Brazilit dha 16.6 miliardë ton CO2, ndërsa tërhoqi vetëm 13.9 miliardë ton, raportuan studiuesit të enjten në revistën Nature Climate Change.

Studimi shqyrtoi vëllimin e CO2 të thithur dhe të depozituar ndërsa pylli rritet, përkundër sasive të lëshuara përsëri në atmosferë pasi është djegur ose shkatërruar.

Studimi gjithashtu tregoi se shpyllëzimi – përmes zjarreve dhe prerjeve të pastra – u rrit gati katër herë në 2019 krahasuar me cilindo nga dy vitet e mëparshme, nga rreth 1 milion hektarë (2.5 milion hektarë) në 3.9 milion hektarë (9.6 milion hektarë).

LEXO EDHE  Tentoi t'i largohej policisë me 40 mijë paund me vete, arrestohet shqiptari në Angli

Ekosistemet tokësore kanë qenë një aleat thelbësor ndërsa bota lufton për të frenuar emetimet e CO2, të cilat arritën në 40 miliardë ton në 2019.

Gjatë gjysmës së shekullit të kaluar, bimët dhe toka vazhdimisht kanë thithur rreth 30% të atyre shkarkimeve, edhe pse ato emisione janë rritur me 50% gjatë asaj periudhe. Oqeanet gjithashtu kanë ndihmuar, duke zënë më shumë se 20%.

Pellgu i Amazon përmban rreth gjysmën e pyjeve tropikale në botë, të cilat janë më efektive në thithjen dhe ruajtjen e karbonit sesa llojet e tjera të bimësisë.