Integrimi/ Holanda vë kusht hetimin e krimeve zgjedhore: Shqetësuese, shitblerja e votës!

Qeveria holandeze ka vendosur si kusht për integrimin e Shqipërisë në Bashkimin Europian, hetimin e krimeve zgjedhore.

Në raportin e dërguar Parlamentit, ajo që vihet re është skandali i patronazhistëve dhe shitblerja e votës në vendin tonë.

Në raport Qeveria Holandeze e konsideron të rëndësishme që rastet e krimit zgjedhor të hetohen me kujdes nga Prokuroria e Posaçme Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar.

“Qeveria holandeze e konsideron të rëndësishme që rastet e manipulimit zgjedhor të hetohen me kujdes nga SPAK. Përveç kësaj, ekzistenca dhe rrjedhja e një baze të dhënash me informacione personale të ndjeshme, që shkaktuan shumë bujë pak para zgjedhjeve, duhet të hetohen gjithashtu.

Raporti përfundimtar i ODIHR nuk është publikuar ende. Qeveria e konsideron të rëndësishme që çdo rekomandim në këtë raport të ndiqet në kohën e duhur.

ODIHR ka bërë thirrje që parregullsitë, përfshirë blerjen e votave, të raportohen në Këshillin Zgjedhor dhe autoritetet e tjera në mënyrë që këto çështje të trajtohen menjëherë. 33 padi janë bërë tashmë pranë Strukturës së Posaçme Kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar (SPAK).

Reformat për sundimin e ligjit janë ende larg kompletimit dhe për këtë arsye do të jenë thelbësore për procesin e gjatë pas hapjes së negociatave të pranimit me Shqipërinë”, thuhet në dokument.

/Ora News/