Covid: Gjermania hedh poshtë propozimin e mbështetur nga SH.B.A. për të hequr dorë nga patentat e vaksinave

Gjermania ka shprehur kundërshtim ndaj një propozimi të mbështetur nga SH.B.A. për të hequr dorë nga patentat për vaksinat Covid-19, duke thënë se ato nuk po pengonin prodhimin e goditjeve.

Qeveria e saj tha se “mbrojtja e pronës intelektuale është një burim inovacioni dhe duhet të mbetet i tillë”.

Bashkimi Evropian më herët tha se ishte gati të fliste për propozimin dhe disa shtete i dhanë mbështetjen e tyre të plotë.

Mbështetësit e planit thonë se ai do të lejojë më shumë prodhues të prodhojnë vaksina që shpëtojnë jetën.

Ata argumentojnë se kjo do të rrisë aksesin në goditje në vendet e varfëra.

Por kundërshtarët, përfshirë prodhuesit e ilaçeve, thonë se mund të mos ketë efektin e dëshiruar.

Ideja u propozua fillimisht nga India dhe Afrika e Jugut, të cilët kanë udhëhequr një grup prej rreth 60 vendeve në Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT) – një organ ndërqeveritar që promovon tregtinë globale. Grupi po bën presion për heqjen e përkohshme të mbrojtjes së pronës intelektuale mbi vaksinat.

Propozimi u takua me kundërshtim të fortë nga administrata e mëparshme amerikane e Donald Trump, si dhe MB dhe BE.

Por ai fitoi vrull këtë javë pasi SHBA e mbështetën atë.

Kreu i OBT-së Ngozi Okonjo-Iweala i tha programit Newshour të BBC se ajo mirëpriti mbështetjen e SHBA për heqjen dorë. Ajo tha që anëtarët duhet të negociojnë një marrëveshje pragmatike mbi prodhimin e vaksinave sepse pabarazia aktuale “nuk ishte e drejtë”.

Zonja Okonjo-Iweala pranoi mungesën e lëndëve të para dhe ekspertizës teknike të nevojshme në terren, por tha se ata do të duhet të fillojnë diku për të rritur furnizimet globale.

Ndërkohë në Gjermani, Ministri i Shëndetësisë Jens Spahn tha se vendi do të lejojë që vaksina AstraZeneca të administrohet për të gjithë të rriturit, duke ndryshuar një vendim të mëparshëm për të kufizuar goditjen për njerëzit mbi moshën 60 vjeç për shkak të shqetësimeve për mpiksjet e rralla të gjakut që shihen në një numër të vogël të marrësve.