Vetëvendosje Qendra Shqipëri uron shqiptarët për 28 nëntorin

Lëvizja Vetëvendosje, Qendra Shqipëri, i uron sot të gjithë shqiptarëve, anëmbanë trojeve dhe kudo në mërgatë, Ditën e Pavarësisë.

Aktivistë dhe përfaqësues të Lëvizjes në Shqipëri zhvilluan sot homazhe përpara monumentit të Ismail Qemalit dhe monumentit të Adem Jasharit në Tiranë.

Urimi i plotë i Vetëvendosje Qendra Shqipëri

28 Nëntori është dita që u themelua nga një lëvizje e gjerë e që mbuloi disa dekada veprimtarie kombëtare, politike dhe lufte, letërsie dhe militance. Rreth kësaj date mblidhet dhe shprehet më qartë populli ynë, populli i një gjuhe. Në emër të Rilindjes nënshkuhet Lidhja e Prizrenit dhe Shpallja e Pavërësisë. Këto dy data kanë përcaktuar në mënyrën më të përkryer projektin kombëtar të Lëvizjes sonë. Ne nuk mund ta humbim më rrugën si popull, si komb dhe si shtetime. Kushtetutat tona, Kuvendet tanë, tërë veprimtaria e institucioneve tona duhet të regjistrohen mbi këto dy data dhe të pyetësojnë tërë zhvillimin e tyre lidhur me projektin që përcaktohet në aktet themeltarë të historisë sonë.

Sot, shqiptarët duhet të ngrihen në vetëdijen më të lartë politike dhe shoqërore, pikërisht sepse gjenden në planin më të ulët të organizimeve qeveritare e shtetërore. Kjo është detyra më e pjekur e shoqërisë në Republikën tonë, të bëjë ç’është e mundur në përditësinë e vet për të ngritur një emocion të vërtetë politik nga buron ndershmëria dhe sinqeriteti i domosdoshëm i çdo pjesëmarrjeje kolektive. Kjo datë duhet të na kujtojë se përbërësit socialë dhe përfaqësues, ekonomikë dhe ushtarakë, duhet të rimëkëmben sa më shpejt të jetë e mundur.

Vetëm duke qenë besnikë ndaj projektit kombëtar ne do të mund të numërojmë mirë vuajtjet dhe fitoret e njerëzimit shqiptar, luftën e shqiptarëve të Kosovës dhe pakicave tona në Serbi, Mal Të Zi, si dhe popullsinë tonë në shqiptarinë lindore. Vetëm kështu ne mund të vlerësojmë saktësisht shumën e dhimbjeve dhe guximit që kanë realizuar pavarësimin e Kosovës.

Me ndershmëri, partitë politike dhe shoqëria mund të kuptojnë drejt dhe publikisht veprimet e ngutshme që i kërkohen Kuvendit të Shqipërisë në përcaktimin e drejtë të politikës mbarëkombëtare dhe kushtetuese të Republikës sonë. Vetëm nëse i referohen kthjelltësisë së datës 28 Nëntor 1912, subjektet politikë shqiptarë do të jenë në lartësinë e duhur që kërkon aktualiteti i gjendjes sonë.

Le të ngulmojmë e urojmë që sa më shpejt Kuvendi i Republikës të miratojë Rezolutën që dënon hapur gjenocidin serb dhe që përcakton shprehjen më të qartë të politikës sonë të jashtme. Pa veprime të tilla, Kuvendi i Republikës dhe partitë politike që e përbëjnë nuk janë aspak në linjën e pavarësimit të shqiptarëve dhe urimi i tyre për festën e 28 Nëntorit mbetet hipokrizi dhe mashtrim. Sepse urimi i kësaj dite është programi i të gjithë akteve përmes së cilëve rritet pesha e shqiptarëve në rajon dhe botë.

Urojmë ta ndjejmë e ta gëzojmë së bashku Ditën e madhe të Pavarësisë. Urojmë një ndjenjë më të lartë përgjegjësie dhe ndërgjegjje mbarëshqiptare.

Gëzuar!

Tiranë, 28 nëntor 2020

Lëvizja VETËVENDOSJE!
Qendra në Shqipëri

LEXO EDHE  Kushtetuesja jep vendimin për kotratën e re koncesionare të Porto Romanos