Skandal/Rama nuk paguan Beketin, Arbitrazhi konfiskon pasuritë e Shqipërisë në botë

Humbja e procesit gjyqesor  në Arbitrazh me Françesko Beketin është kthyer në një skandal për vendin tonë. Paratë të cilat qeëveria jonë duhet t’i paguajë pronarit të televizionti që e mbylli vite më parë po i konfiskohen  kompanive të shumta në botë.  Një nga mediat austriake Der standard duke iu referuar pronarëve të disa kompanive që kanë lidhje me Shqipërinë, hedh dritë mbi këtë skandal.

Sipas gazetës disa banka austriake dhe kompani energjetike kohët e fundit kanë marrë njoftime të pazakonta. Ato pyeten nëse kanë  ndonjë pasuri ose kërkesë nga Republika e Shqipërisë, sepse ato duhet të konfiskohen.

“Arsyeja është një arbitrazh që investitorët italianë sollën kundër Shqipërisë në 2015 dhe fituan. Gjykata e arbitrazhit ndërkombëtar në Qendrën për Zgjidhjen e Mosmarrëveshjeve të Investimeve (ICSID) i dha atyre rreth 100 milion euro në kompensim në Prill 2019. Për shkak se qeveria në Tiranë refuzon të respektojë këtë vendim të arbitrazhit, pasuritë shqiptare që nuk mbrohen nga konventat diplomatike tani mund të konfiskohen në të gjithë botën.

Në Austri, një nga partnerët më të rëndësishëm ekonomikë të Shqipërisë, firma ligjore Dorda ka marrë përsipër këtë detyrë dhe është përpjekur të mbledhë deri në 25 milion euro për Francesco Bechetti, një nga tre paditësit. Llogaritë dhe llogaritë e letrave me vlerë në shtatë banka, si dhe tarifat e koncesionit dhe pretendimet e tjera që Shqipëria ka nga Verbund dhe EVN për shkak të projekteve të termocentralit në vend vihen në diskutim. Natyra e tyre e së drejtës private është vendimtare.”, shkruahet në Der Standard.

Më tej flitet edhe për procedurat në shumë shtete.

“Sipas konventës ICSID që Austria ka aderuar, vendimet e arbitrazhit ICSID duhet të zbatohen nga gjykatat vendase. Urdhri i ekzekutimit u bë në 10 nëntor në Gjykatën e Qarkut të Vjenës.

LEXO EDHE  Përballet me Vetting, si ka ndryshuar pasuria e gjyqtares Klodiana Gjyzari

Ai është akoma duke pritur përgjigjet nga kompanitë në fjalë, të ashtuquajturat deklarata të borxhit të palëve të treta, raporton partneri i Dorda, Florian Kremslehner. Përveç Austrisë, ka procedime paralele në vendet e tjera të Evropës. Sapo shuma totale të jetë mbledhur, çmimi konsiderohet i përmbushur. “Procedura të tilla përmbarimore janë mjaft të rralla,” thotë Kremslehner për STANDARD, sepse shtetet zakonisht pranojnë vendime të tilla arbitrazhi. “Pengesa më e madhe është që shtetet të thirren sovranitetin dhe zbatimi është i domosdoshëm në shumë shtete të tjera.”

Qeveria shqiptare refuzon të paguajë, duke përmendur një proces të vazhdueshëm ankese. Sidoqoftë, pretendimet tashmë janë të mbledhshme. Në fakt, sipas një platforme kërkimore shqiptare, ministria e financave në Tiranë tashmë ka buxhetuar 110 milion euro si detyrim.

Çështja e lirisë së shtypit

Çështja shqiptare është veçanërisht pikante sepse ka të bëjë gjithashtu me lirinë e shtypit, përkatësisht për kompaninë televizive Agonset, e cila, sipas mendimit të gjykatës së arbitrazhit, u shtetëzua sepse ishte tepër kritike ndaj qeverisë. Shpronësimi “ishte kulmi i një fushate politike kundër paditësve”, të cilët gjithashtu u ndoqën me procedime të diskutueshme penale.

Shqipëria zakonisht merr nota të mira për klimën e saj të investimeve, por tashmë ka humbur disa procedura arbitrazhi kundër investitorëve. Në procesin e pranimit në BE, gjyqësori shihet si pika më e dobët, kjo është arsyeja pse investitorët vështirë se i drejtohen gjykatave vendase në mosmarrëveshje dhe përdorin ligjin ndërkombëtar të arbitrazhit.”, thuhet ne shkrim.