Koronovirus/Greqia Veriore në “të kuqe”, masa të reja në tryezë

Një paketë propozimesh me masa të reja shtrënguese pritet t’i jepet qeverisë nga Komiteti i Ekspertëve për koronavirusin, në një kohë kur ka një “shpërthim” të ri në raste.

Siç theksoi profesori Charalambos Gogos, Komisioni po diskuton një seri masash të reja, me Greqinë Veriore dhe Selanikun në qendër të pandemisë.

Sipas informacionit, po shqyrtohet mundësia që Selaniku të kalojë në nivelin 4 (rrezik i rritur) i hartës së sigurisë epidemiologjike, pasi 384 raste të reja janë identifikuar në qytet, ndërsa në të njëjtën kohë, specialistët e sëmundjeve infektive mund të sugjerojnë forcimin e kufizimeve në fuqi në zonat ku në nivelin “portokalli” 3 (mbikëqyrje e shtuar).

Vihet re se Serres dhe Janina hyjnë në nivelin “4” (ngjyra e kuqe) e hartës epidemiologjike dhe vendosen në modalitetin e bllokimit, me masa të ngjashme me ato në fuqi në Kozani dhe Kastoria. Kalimi i dy njësive rajonale në “nivelin e kuq – 4, me alarm të shtuar, fillon nga e enjtja, 29 tetor në 06:00 në mëngjes.

Gjithashtu, njësitë rajonale të Naxos dhe Rodopi ngrihen në një nivel alarmi, të cilët kalojnë në nivelin 3 të alarmit epidemiologjik (ngjyrë portokalli), ndërsa Drama ngrihet në nivelin e alarmit 2, pra në të verdhë.

LEXO EDHE  Koronavirusi dhe Skënderi si “virusi” i propagandës

Rekord i ri
Situata me rastet në Greqi “shpëton” rrezikshëm, pasi të Mërkurën u njoftuan 1,547 infeksione të reja, 10 vdekje, ndërsa 108 pacientë trajtohen me intubim.

Në të njëjtën kohë, regjistrime të reja negative u regjistruan me 419 raste në Atikë dhe 384 në Selanik. Në total në vend që nga fillimi i pandemisë rastet janë 34,299 dhe numri i të vdekurve arrin në 603.

“Ndalimi i trafikut më herët”
Duke folur për TV SKAI, profesori i mikrobiologjisë, Drejtori i laboratorit të mikrobiologjisë së EKPA, Athanasios Tsakris, theksoi se Greqia tani po hyn në valën e vërtetë të epidemisë pasi kushtet e motit ndryshojnë dhe situata bëhet shumë e vështirë.
“Të gjitha parashikimet janë që ne do të kemi një rritje të re (të rasteve) nëse masat që kemi marrë nuk funksionojnë në mënyrë efektive ose nëse nuk merren masa të tjera – gjë që ka shumë të ngjarë, e gjithë Evropa po lëviz në këtë kontekst.”