Zgjedhjet në SHBA: Trump dhe Biden devijojnë pyetjet kryesore në TV

Presidenti i SHBA Donald Trump dhe sfiduesi i tij Demokrat Joe Biden kanë hequr pyetjet kryesore gjatë dyluftimeve në takimet e votuesve në TV.

Z. Trump, një Republikan, nuk pranoi të pranonte një komplot të çuditshëm në internet, ndërsa Z. Biden, një Demokrat, nuk do të zbulonte plane për Gjykatën e Lartë.

Të dy kandidatët ishin në mbrojtje disa herë në të dhënat e tyre, Z. Trump për një sërë çështjesh dhe Z. Biden në garë.

Sondazhet e opinionit tregojnë se Z. Biden ka një epërsi të fortë ndaj Z. Trump.

Sidoqoftë, sondazhet janë akoma shumë afër në disa shtete kryesore që mund të vendosin zgjedhjet.

Më shumë se 18 milion njerëz kanë votuar tashmë personalisht ose me postë për votimin e 3 nëntorit.

Bashkitë e së enjtes mbrëma, pasi ngjarjet e pyetjeve dhe përgjigjeve të votuesve TV janë të njohura në SH.B.A., zëvendësuan një debat të dytë presidencial të anuluar. Z. Trump kishte refuzuar të bashkohej me atë përballje virtualisht, pas diagnozës së fundit Covid-19 nga e cila ai tani duket plotësisht i rikuperuar.

Cilat ishin momentet kryesore për Trump?
Gjatë veprimtarisë së tij primetime të organizuar nga rrjeti TV NBC në Miami, Florida, presidenti u pyet në lidhje me teorinë e konspiracionit QAnon, pasuesit e të cilit besojnë se Z. Trump po lufton me një rrjet klandestin të elitave, shpesh duke përfshirë komplote Satanike dhe trafikim të fëmijëve.

Kur moderatorja Savannah Guthrie pyeti z. Trump nëse ai do t’i refuzonte ato, ai u përgjigj: “Unë nuk di asgjë për QAnon”.

Zonja Guthrie tha që ajo sapo i kishte thënë atij rreth grupit, i cili është etiketuar si një kërcënim i mundshëm terrorist nga FBI.

Presidenti tha: “Unë nuk di asgjë për këtë, unë e di se ata janë shumë kundër pedofilisë, ata e luftojnë atë shumë fort”.

Z. Trump në vend të kësaj ktheu zjarrin ndaj antifa, një lëvizje e lirë e aktivistëve kryesisht të ekstremit të majtë që fajësohet nga Departamenti i Drejtësisë i SH.B.A.-së për çrregullime civile në qytetet amerikane gjatë protestave të drejtësisë raciale gjatë muajve të fundit.

YouTube godet teorinë e konspiracionit QAnon
Për herë të parë, presidenti tha se ai do të pranonte një transferim paqësor të pushtetit nëse ai humbi zgjedhjet e muajit tjetër, edhe pse shprehu frikë për integritetin e votës. Zyrtarët federalë të zgjedhjeve thonë se nuk ka pasur prova të mashtrimit të përhapur në votime.

“Dhe pastaj ata flasin,” a do të pranoni një transferim paqësor “,” tha Z. Trump. “Dhe përgjigjja është,” Po, do ta bëj “. Por unë dua që të jenë zgjedhje të ndershme, dhe kështu bëjnë të gjithë të tjerët “.

Z. Trump shmangu pyetjet e tjera në lidhje me kujdesin shëndetësor dhe kthimet e taksave dhe nëse ai bëri një test koronavirus në ditën e debatit të tij të fundit me Z. Biden, duke thënë: “Ndoshta e bëra, ndoshta nuk e bëra”.

Presidenti kaloi pjesën më të madhe të bashkisë duke argumentuar me moderatorin, i cili kundërshtoi shumë nga deklaratat e tij.

Por ai rrezatoi kur një votuese femër parapriu pyetjen e saj duke thënë: “Ju jeni kaq i pashëm kur buzëqeshni!”