Gjermania shënon 40 vjet nga sulmi neo-nazist në Oktoberfest

Presidenti i Gjermanisë paralajmëroi se terrorizmi i ekstremit të djathtë mbetet një problem në vend pasi ai shënoi 40 vjet nga një sulm neo-nazist në Oktoberfest të Mynihut.

“Ekstremizmi i krahut të djathtë ka rrënjë të thella në shoqërinë tonë,” tha Presidenti gjerman Frank-Walter Steinmeier në një ngjarje përkujtimore në Mynih të Shtunën.

Në bombardimet më 26 shtator 1980 u morën trembëdhjetë jetë dhe më shumë se 200 njerëz u plagosën.

“Le ta mbajmë gjallë kujtimin e Mynihut – përfshirë gabimet që janë bërë. Vetëm ata që i dinë gabimet e tyre do të jenë në gjendje t’i korrigjojnë ato,” shtoi Steinmeier, sipas raporteve të mediave gjermane.

Hetuesit së pari thanë se studenti që kreu bombardimin, Gundolf Köhler, kishte motive personale për sulmin edhe pse ai ishte stërvitur me një milici neo-naziste.

Hetimi më vonë u rihap dhe në korrik 2020 prokurorët arritën në përfundimin se autori i krimit ishte motivuar nga ekstremizmi i ekstremit të djathtë.

Gjermania ka parë një numër sulmesh të nxitura nga antisemitizmi dhe ideologjia e ekstremit të djathtë në vitet e fundit.

Në shkurt, një ekstremist i ekstremit të djathtë kreu një të shtënë në masë, duke vrarë nëntë njerëz në dy bare shisha në Hanau. Dhe në tetor të vitit të kaluar, një ekstremist i ekstremit të djathtë u përpoq të hynte në një sinagogë në Halle, duke vrarë dy persona dhe duke transmetuar sulmin në internet.

Steinmeier tha se këta autorë të ekstremit të djathtë nuk ishin “shqetësuar” por përkundrazi ishin pjesë e “rrjeteve” të nevojshme për t’u hetuar.

Gjermania ka lëvizur për të ndaluar disa nga këto grupe të ekstremit të djathtë kohët e fundit. Në qershor, policia kreu sulme në katër shtete federale pasi qeveria ndaloi një grup neo-nazist.