SH.B.A. sanksione të reja për të goditur armët bërthamore të Iranit

Shtetet e Bashkuara të hënën do të sanksionojnë më shumë se dy duzina njerëz dhe subjekte të përfshirë në programet bërthamore, raketore dhe konvencionale të armëve të Iranit, tha një zyrtar i lartë amerikan, duke vendosur dhëmbë pas sanksioneve të KB ndaj Teheranit që Uashingtoni argumenton se kanë rifilluar pavarësisht kundërshtimit të aleatëve dhe kundërshtarëve .

Duke folur në kushte anonimiteti, zyrtari tha se Irani mund të ketë material të copëtueshëm të mjaftueshëm për një armë bërthamore deri në fund të vitit dhe se Teherani ka rifilluar bashkëpunimin me raketa me rreze të gjatë me Korenë e Veriut të armatosur bërthamore. Ai nuk dha prova të hollësishme në lidhje me asnjërën pohim.

Sanksionet e reja përshtaten në përpjekjen e Presidentit të SHBA Donald Trump për të kufizuar ndikimin rajonal të Iranit dhe vijnë një javë pas marrëveshjeve të ndërmjetësuara nga Shtetet e Bashkuara për Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Bahrein për të normalizuar lidhjet me Izraelin, pakte që mund të bashkojnë një koalicion më të gjerë kundër Iranit ndërsa apelojnë për -Zgjedhësit e Izraelit të SHBA përpara zgjedhjeve të 3 nëntorit.

Sanksionet e reja gjithashtu vunë në dukje aleatët evropianë, Kinën dhe Rusinë se ndërsa prirja e tyre mund të jetë të injorojnë përpjekjen e SHBA për të mbajtur sanksionet e KB për Iranin, kompanitë e vendosura në kombet e tyre do të ndiejnë kafshimin për shkeljen e tyre.

Një pjesë kryesore e shtytjes së re të SHBA është një urdhër ekzekutiv që synon ata që blejnë ose shesin armë konvencionale në Iran që ishte raportuar më parë nga Reuters dhe do të zbulohet gjithashtu nga administrata Trump të hënën, tha zyrtari.

Administrata e Trump dyshon se Irani po kërkon armë bërthamore – diçka që Teherani e mohon – dhe hapat ndëshkues të së hënës janë më të fundit në një seri që kërkojnë të pengojnë programin atomik të Iranit, të cilin aleati amerikan Izraeli e konsideron si një kërcënim ekzistencial.

“Irani në mënyrë të qartë po bën gjithçka që mundet për të mbajtur në ekzistencë një aftësi virtuale të çelësave të gatshëm për t’u rikthyer në biznesin e armatimit në një moment paralajmërimi nëse zgjedh ta bëjë këtë,” i tha zyrtari amerikan Reuters.

Zyrtari argumentoi se Irani dëshiron një aftësi të armëve bërthamore dhe mjetet për ta dhënë atë pavarësisht nga marrëveshja e vitit 2015 që u përpoq ta parandalonte këtë duke frenuar programin atomik të Iranit në këmbim të hyrjes në tregun botëror.