Shokon Jeremy Farrar: Udhëheqësit politikë po ngrenë ‘shpresa të rreme’ në lidhje me vaksinat e koronavirusit

Vaksinat nuk do të jenë një plumb argjendi për t’i dhënë fund pandemisë Covid-19 dhe udhëheqësit duhet të shmangin krijimin e shpresës së rreme, ka paralajmëruar një këshilltar kryesor i qeverisë.

Sir Jeremy Farrar, drejtor i Wellcome Trust, shkruan në Observer se vaksinat e para ka të ngjarë të jenë efektive vetëm pjesërisht. Rritja e pritjeve dhe nxitimi i barnave të reja në prodhim rrezikon të dëmtojë besimin e publikut në çdo program vaksinimi që mbërrin përfundimisht, tha ai.

Farrar, një anëtar i Grupit Këshillimor Shkencor të Qeverisë për Emergjencat (Sage), gjithashtu synon ” nacionalizmin e vaksinave “, duke thënë se furnizimet duhet të ndahen më mirë sesa të grumbullohen nga kombet më të pasura.

Vaksinat në Mbretërinë e Bashkuar duhet të shkojnë së pari tek ata që kanë më shumë nevojë për ta, thotë ai, dhe ai bën thirrje për veprim për të parandaluar përhapjen e virusit tek njerëzit e prekshëm nga të rriturit e rinj, të cilët po testojnë pozitivisht për Covid-19 me një ritëm në rritje.

LEXO EDHE  Papa Françesku shokon me deklaratat e tij: Disa njerëz donin të më shihnin të vde*ur

Ne po përballemi me një dimër kaotik për ndalimin e fillimit të shkollës dhe bizneseve”, shkruan Farrar. “Ne duhet të bëjmë gjithçka që është e mundur për ta shmangur këtë. Vaksina e parë mund të mos jetë një plumb argjendi që na kthen në normalitet për disa muaj, por duke përdorur doza me mençuri tek njerëzit që kanë më shumë nevojë për to.”

Më shumë se 170 ekipe kërkimore në të gjithë botën po përpiqen të gjejnë vaksinat Covid-19, dhe megjithëse nëntë kanë arritur prova në shkallë të gjerë, kurrë më parë nuk ka pasur ndonjë vaksinë efektive kundër një koronavirusi.