“Testet negative Covid-19 lëshohen lehtë në Shqipëri”/ Media greke plas “bombën”

Prej 72 orësh mijëra shqiptarë po përballen me një situatë të paprecedentë pikën e Kalimit Kufitar të Kakavijës, ku është krijuar njërradhë mbi 20 km e gjatë me automjete që presin të kalojnë në territorin grek.

Sipas ambasadës greke në Tiranë nga kjo pikë e kalimit kufitar nuk do të kalojnë më shumë se 750 persona në ditë, ndërsa çdokush po i nënshtrohet testeve të COVID-19.

Autoritetet greke vendosën që çdo qytetar që do të hyjë në Greqi pas datës 17 gusht do të karantinohet për 1 javë, çka duket se ka detyuruar mijëra shqiptarë që punojnë dhe jetojnë në Greqi të tentojnë të rikthehen përpara kësaj date, duke shmangur karantinimin.

Ethnos.gr, një prej mediave greke, raporton se në Shqipëri ekziston mundësia për lëshimin e rezultateve negative të testit molekular.

Sekretariati i Përgjithshëm për Mbrojtjen Civile thotë se të vetmet testime në fuqi janë ato të lëshuara nga Spitali Shtetëror i Tiranës.

Në të njëjtën kohë, vihet re se tashmë testet negative të falsifikuara plotësisht, janë lëshuar në Shqipëri edhe nga njësitë shëndetësore që nuk kanë mundësinë e ekzaminimeve efektive, thuhet në artikullin e medias greke.

Sekretariati i Përgjithshëm për Mbrojtjen Civile mori zyrtarisht informacione që Shqipëria tashmë ka krijuar një “industri” të provave të rreme negative.

Sipas një lajmi të dhënë nga astinomiko.gr, këto informacione janë marrë personalisht nga Zëvendës Ministri i Mbrojtjes Civile dhe Menaxhimit të Krizave, Nikos Hardalias, gjatë kontakteve dhe shkëmbimit të korrespodencës me homologët e shteteve të Ballkanit, në kuadrin e bashkëpunimit për të marrë masa për të parandaluar zhvendosjen e bartësve të koronavirusit nga një vend në tjetrin.

LEXO EDHE  Akuza për korrupsion, 3 gjyqtarët e “El Classico” i shpëtojnë burgut

“Sidoqoftë, Sekretariati i Përgjithshëm për Mbrojtjen Civile kishte tashmë dy fakte për Shqipërinë. E para është se testet e vetme që janë të vlefshme janë ato të lëshuara nga Spitali Shtetëror i Tiranës, dhe e dyta është se ato tashmë janë lëshuar nga burime të ndryshme në të gjithë vendin, ose teste plotësisht të falsifikuara negative, ose nga njësi shëndetësore që nuk kanë mundësinë e ekzaminimeve efektive për COVID-19!

Kështu, të gjitha njësitë e kontrollit kufitar me Shqipërinë janë informuar të kryejnë kontrolle shumë të kujdesshme në dokumentet PCR dhe të lejojnë hyrjen vetëm për ata që kanë një çertifikatë të ngjashme nga Spitali specifik.

Në këtë kontekst, u njoftua, ndër të tjera, nga Zëvendës Përfaqësuesi i Qeverisë, Aristotle Peloni, që nga 17 gushti bëhet e detyrueshme paraqitja e një testi të kontrollit molekular negativ (testi PCR) për të gjithë ata që hyjnë nga kufiri tokësor.

Testi gjithashtu duhet të jetë kryer deri në 72 orë para se të hynte në Greqi. Detyrimi për ta paraqitur atë përfshin edhe shtetasit grekë dhe ata që kanë leje qëndrimi. Testi duhet të jetë kryer në vendin e origjinës dhe jo në Greqi. Gjithashtu, nga data 16 gushti numri i lejuar i hyrësve nga Kakavija do të ketë një tavan, konkretisht nga kjo pikë kufitare do të lejohen të futne maksimumi 750 persona në ditë”, shkruan Ethnos.gr.