Emrat e Fatmir Xhafajt/ Reforma në Drejtësi u gjeti “punë titullarësh” Ekspertëve të Lartë

Pjesa më e madhe e Ekspertëve të Nivelit të Lartë të Reformës në Drejtësi tashmë janë titullarë të institucioneve të reja, pavarësisht se fillimisht u deklarua që ata nuk do të lejoheshin të kandidonin, për të shmangur konfliktin e interesave.

Draftet fillestare, të cilat ndalonin në mënyrë eksplicite kandidimin e Ekspertëve të Lartë në “drejtësinë e re” u ndryshuan me disa modifikime të “minutës së fundit”, të sugjeruara nga Kryetari i Komisionit të Posaçëm të Reformës në Drejtësi, Fatmir Xhafaj.

Diku u hoq një nen, diku një paragraf apo shprehje në projekt-ligje dhe Ekspertët e Nivelit të Lartë i panë dyert e hapura për të qenë, jo vetëm pjesë e strukturave të reja të drejtë, por edhe në poste titullarësh.

“Boldnews.al” ka bërë një përmbledhje mbi pozicionet që kanë aktualisht ata që u konsideruan si “Ekspertë të Nivelit të Lartë”, përfshirë Sokol Sadushi, Gent Ibrahimi, Artan Hoxha, Arben Rakipi dhe Ilir Panda.

Emrat

Në 2 Prill 2015, Komisioni i Posaçëm Parlamentar për Reformën në Drejtësi, i drejtuar nga Fatmir Xhafaj, një ish-hetues i komunizmit, i katapultuar si politikan i dorës së parë në Partinë Socialiste, miratoi listën e Ekspertëve të Nivelit të Lartë, të ndarë në disa grupe pune.

Sokol Sadushi

  1. Grupi për Amendimet Kushtetuese dhe Gjykatën Kushtetuese drejtohej nga Sokol Sadushi, në atë kohë Drejtor i Shkollës së Magjistraturës dhe Rainer Deville, shef i Misionit të Euralius IV, i cili u largua nga Shqipëria pas një serie skandalesh, që lidheshin kryesisht me Reformën në Drejtësi.

Sokol Sadushi tashmë është kryetar në detyrë i Gjykatës së Lartë, i përzgjedhur nga Këshilli i Lartë Gjyqësor, pas një procesi të dyshimtë Vetingu

Gent Ibrahimi

  1. Grupi për Reformën në Sistemin Gjyqësor drejtohej nga Gent Ibrahimi, në atë kohë ekspert në Komisionin Këshillimor të Reformës Ligjore pranë Ministrisë së Drejtësisë) dhe Agnes Bernhard, Zv/shefe e Misionit EURALIUS IV, financuar nga Bashkimi Europian.
LEXO EDHE  VIDEO/Aksident në Berat, përplasen automjetet, plagoset pasagjerja

Gent Ibrahimi është aktualisht kryetar i Këshillit të Lartë të Prokurorisë. Ibrahimi u zgjodh në këtë detyrë, pavarësisht se Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimit (ONM) konstatoi se ai nuk plotësonte kërkesat formale ligjore për t’u emëruar në “qeverinë e prokurorëve”.

Artan Hoxha

  1. Grupi për Reformën në Drejtësinë Penale drejtohej nga Artan Hoxha, pedagog në Fakultetin e Drejtësisë, si edhe Jon Smibert, Këshilltar ligjor i OPDAT, mision i Shteteve të Bashkuara të Amerikës

Artan Hoxha u zgjodh së fundmi Rektor i Universitetit të Tiranës, në një proces pa garë dhe të kontestuar shumë nga pedagogë dhe studentë, për shkak të kohës së zgjedhur për të kryer procesin elektoral në arsimin e lartë.

Ilir Panda

  1. Grupi për Financimin e Sistemit të Drejtësisë drejtohej nga Ilir Panda, në atë kohë (Ekspert në Komisionin Këshillimor të Reformës Ligjore pranë Ministrisë së Drejtësisë, dhe Agnes Bernhard, Zv/shefe e Misionit EURALIUS IV, BE.

Ilir Panda, prej Marsit 2020, është emëruar anëtar i Gjykatës së Lartë

Arben Rakipi

  1. Ish-Prokurori i Përgjithshëm, Arben Rakipi, ishte Ekspert i Nivelit të Lartë në Grupin e Punës për Drejtësinë Penale. Ai vinte nga radhët e pedagogëve të Shkollës së Magjistraturës.

Pak ditë më parë, në 28 Korrik 2020, Arben Rakipi u emërua Drejtor i Shkollës së Magjistraturës, ndërkohë që në media është aluduar se pozicioni i tij është në konflikt interesi me aktivitetin privat si drejtues i dy zyrave avokatore.