Akuzat e PD për vërtetësinë e testeve/ ISHP: Janë të certifikuara, mos bëni politikë

Instituti i Shëndetit Publik i është përgjigjur akuzave të ish-deputetit demokrat Bardh Spahia për vërtetësinë e testeve në laboratorin shtetëror.

ISHP thotë se laboratorët janë të standarteve të larta të cilësisë dhe sigurisë, ndërsa shton se puna e specialistëve si dhe testet e përdorura janë të certifikuara.

Sipas ISHP, kitet dhe reagentët e përdorura prej saj janë të standarteve ndërkombëtare, duke e konsideruar deklaratën e Spahisë një krahasim absurd dhe një përpjekje dashakeqe për të bërë politikë me pandeminë.

“Në vijim të deklaratave të bëra nga një ish deputet i Partisë Demokratike, dhe të ndara më pas në faqen e kësaj partie, Instituti i Shëndetit Publik siguron qytetarët shqiptarë, se laboratorët tanë të kryerjes së analizave PCR, janë të standardeve më të larta të cilësisë dhe sigurisë. Cilësia e punës së specialistëve të ISHP dhe testeve të përdorura në rastin e COVID-19, JANË TË ÇERTIFIKUARA!

Kitet dhe reagentët e përdorura nga ISHP janë të standarteve ndërkombëtare, prodhuar nga kompani lider në sistemet dhe reagentet bioteknologjike, të ekstraktimit dhe amplifikimit të acideve nukleike. Me këto kompani punojnë të gjitha vendet e BE-së.

LEXO EDHE  Covid 19/ 108 të infektuar në 24 orët e fundit në Shqipëri! Harta

Epidemiologët tanë të terrenit dhe ekspertët e shëndetit publik, si dhe ata të laboratorit të ISHP, kanë bërë dhe vazhdojnë të bëjnë një punë të palodhur dhe shembullore, që nga dita e parë e pandemisë.

ISHP e konsideron krahasimin absurd mes analizës PCR dhe testeve serologjike, një përpjekje dashakeqe për të bërë politikë me pandeminë. Padituria në dallimin mes testit PCR, dhe analizave serologjike – të cilat nuk bëjnë diagnostikim dhe saktësia e të cilave ende po vlerësohet kudo në botë – nuk duhet të shërbejë për të çoroditur qytetarët.

ISHP hedh poshte çdo aludim mbi punën e kualifikuar të institucionit, dhe u kujton qytetarëve se Laboratori ynë i Virologjisë është pjesë e Rrjetit Ndërkombëtar, që siguron edhe kontrollin e cilësisë së tij.

Instituti i Shëndetit Publik u bën thirrje qytetarëve që t’u referohen vetëm burimeve zyrtare të informacionit, kur duan të informohen në lidhje me ecurinë e pandemisë në vendin tonë”, përfundon deklarata e ISHP.