Italianët japin lajmin e madh: Koronavirusi është drejt largimit

Teksa presim vaksinën, antitrupat që do të krijohen në trupin tonë do të jenë të aftë për të luftuar Covid-19.

Në Itali Rino Rappuoli, koordinator i Laboratorit të Shkencave në Siena, thotë se antitrupat e fuqishëm mund të na mbrojnë përpara prodhimit të vaksinës. Shkëncëtarët italian thonë se antitrupat e koronavirusit mund të përfaqësojnë një kurë shumë efektive, në formën e trupave monoklonalë, siç ka ndodhur me kancerin dhe sëmundje infektive.

Por sipas tyre duhet një punë e madhe për për të shndërruar një proteinë të pranishme në gjak në një pilulë që mund të blihet në farmaci.

“Antitrupat monoklonalë [përdoren për të trajtuar tumoret dhe sëmundjet autoimune. Në laboratorët e Siena ne i përdorim ato për të gjetur mjete juridike kundër rezistencës ndaj antibiotikëve; një plagë që në vitet e ardhshme do të shkaktojë më shumë vdekje sesa tumore “- thotë Rino Rappuoli.

LEXO EDHE  Brataj: Nuk është e vërtetë që vaksinimi ndikon në ADN dhe fertilitet

Rappuoli dhe kolegët e tyre bënë një studim në lidhje me këtë  ku  analizuan gjakun e 15 pacientëve që ishin shtruar në spital në Institutin Spallanzani në Romë. Ekipi i studiuesve ka identifikuar tre antitrupa jashtëzakonisht të fuqishëm kundër Sars-CoV-2 ku sipas tyre vetëm njëri  do të prekë vijën e finishit dhe do të shndërrohet në një ilaç.

Në përfundim të studimit shkëncëtarët italianë identifikuan pothuajse 5 mijë antitrupa të ndryshëm.

“Këto janë armë biologjike që luftojnë virusin. Qëllimi ynë është t’i përdorim këto molekula natyrisht të pranishme në trupin tonë për të prodhuar ilaçe.”-  shpjegon Rappuoli.