Shpiken testet që zbulojnë brenda 90 minutave nëse jeni të sëmurë nga Covid-19 apo nga ftohja

Qeveria britanike ka shpikur dy teste të veçantë që mund të zbulojnë jo vetëm koronavirusin, por edhe viruse të tjera të zakonshme në vjeshtë, dimër dhe pranverë, ka deklaruar Departamenti i Shëndetit në Mbretërinë e Bashkuar.

Testet do të shpërndahen në spitale, shtëpi kujdesi dhe laboratorë në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar nga java e ardhshme.

“Ne jemi duke përdorur teknologjitë më inovative të disponueshme për të trajtuar koronavirusin. Miliona teste që do shpërndahen në vend dhe do të japin përgjigjen brenda 90 minutave, duke shmangur transmetimin e shpejtë të virusit”, është shprehur Sekretari i Shëndetësisë Matt Hancock në një deklaratë.

Ekspertët e pandemisë kanë thënë se këto teste janë të dobishme sepse njerëzit do jenë të aftë të dallojnë nëse janë të sëmurë nga një ftohje e thjeshtë, apo nga koronavirusi.

LEXO EDHE  Si fshihen në Londër paratë e vjedhura nëpër botë?

Departamenti i Shëndetit në Mbretërinë e Bashkuar ka thënë se përpara dimrit, vendi do ketë kapacitet të madh të testimeve, duke dhënë rezultate të shpejta dhe duke i ndihmuar njerëzit që të mos infektojnë të afërmit.

“Testi i kryer nga makinat “Nudgebox”, do të analizojë ADN-në që është marrë me shtupën në hundë dhe do të sigurojë një rezultat për Covid-19 në 90 minuta”, tha departamenti i shëndetësisë.

Tjetri i quajtur testi LamPORE – do të përpunojë mostra e marra nga pështyma për të zbuluar praninë e Covid-19 në 60 deri 90 minuta. Qeveria nuk ka publikuar detaje të plota mbi saktësinë e testeve, por ka thënë se testi LamPORE ka “të njëjtën ndjeshmëri si testi tjetër.”.