Bill Gates: Testet për koronavirusit, një dështim për shkak të pritjes së rezultateve

Bill Gates

“Pritja e gjatë për rezultatet e shumicës së testeve për koronavirusin në Shtetet e Bashkuara duket plotësisht e pakuptimtë, sepse njerëzit duhet të presin një kohë të gjatë për rezultatet”, tha miliarderi amerikan dhe filantropist Bill Gates.

Shumica e rezultateve presin më shumë se 48 orë, dhe testimi i tillë është një dështim i plotë, beson Gates.

Presidenti amerikan Donald Trump vuri në dukje rritjen e vëllimit të testimeve në Shtetet e Bashkuara, të cilat, siç vëren ai, e gjithë bota mund ta ketë zili atë vend. Sidoqoftë, koha e nevojshme për të arritur në momentin e marrjes së rezultateve është shumë e gjatë për të ndihmuar në ndalimin e përhapjes së virusit, raporton CNBC.

Laboratorët në të gjithë vendin janë duke mbetur prapa në lëshimin e rezultateve të testit për shkak të numrit të pacientëve. Shumë pacientë presin për rezultatet nga disa ditë në javë, u njoftua nga dy kompanitë më të mëdha të diagnostikimit laboratorik në SHBA.

Koha mesatare e pritjes për rezultatet e testit është më e gjatë se dy ditë për pacientët me përparësi më të lartë, tha kompania Quest Diagnostics, ndërsa në të gjithë të tjerët tejkalon shtatë ditë.

LEXO EDHE  Basha për vettingun e politikanëve: Do pastrojmë politikën nga llumi i tranzicionit dhe veseve

Bill Gates thekson se testet, rezultatet e të cilave priten më shumë se tre ditë, ndonjëherë deri në shtatë, nuk duhet të kushtojnë një dollar.

Themeluesi i Microsoft thekson se është e nevojshme të bëhen përparësi dhe anëtarët e shtresave të varfëra, të cilët janë në rrezik më të lartë, duhet të marrin rezultatet brenda 24 orëve.

Testimi joadekuat për koronavirusin ka prishur përpjekjet për të parandaluar përhapjen e infeksionit në vend që nga rasti i parë i konfirmuar në janar. Shtrirja e testimit, ndërkohë, është zgjeruar në mbi 738.585 teste në ditë, aq sa ishte në korrik, sipas një analize të bërë nga CNBC, dukshëm më shumë sesa në prill, kur numri ishte mbi 174,000. Sidoqoftë, problemi i pritjes së rezultateve ende nuk lejon që testimi të arrijë efektin e tij të plotë.

Institucionet kompetente mbrojnë me këmbëngulje testimin në vend. Ministria e Shëndetësisë deklaron se koha mesatare e pritjes për rezultate është pak më shumë se katër ditë për testet PCR, si dhe që ekzistojnë teste të shpejta që mund të japin rezultate në vetëm disa minuta, por të cilat nuk janë aq të besueshme.