Shqipëria u vë stërkëmbëshin bizneseve italiane

Nga Massimo Malpica-IL GIORNALE

Ishte 19 shtatori i vitit të kaluar kur kryeministri shqiptar Edi Rama, nga Fiera del Levante në Bari, nuk përdorte fjalë në erë për të tërhequr investitorë italianë në vendin e shqiponjave.

Pastaj erdhi coronavirusi dhe qeveria e Tiranës, për të demonstruar miqësinë e saj, na dërgoi mjekët e saj për të na ndihmuar në kufizimin e infeksionit.

Por pas pandemisë, një surprizë e pakëndshme bie mbi firmat italiane të sektorit të energjisë që në vitet e fundit kanë vendosur të punojnë nga ana tjetër e Adriatikut. Janë të shumta, sidomos PMI, dhe i shesin energji qeverisë.

Kalkulimi i çmimit të shitjes së energjisë së prodhuar nga privatët (16% e nevojës kombëtare më 2019) është fiksuar në fillim të vitit me një llogari të lidhur me indeksin e Bursës hungareze dhe me kursin e këmbimit euro/lek. Por në maj Rama uli koeficientin, duke reduktuar çmimin rreth 8%.

Një goditje e ulët dhe jo vetëm kaq. Qoftë sepse, siç kujton zyra e ICE në Tiranë, bëhet fjalë për ‘ndryshimin e tretë të njëanshëm të imponuar nga qeveria shqiptare mbi investitorët e sektorit hidroenergjetik’.

LEXO EDHE  Koronavirusi në Itali/ Mbi 10 mijë raste të reja dhe 541 viktima në 24 orë

Qoftë edhe se, sipas zërave të përsëritur, qeveria shqiptare mund të ngrejë tatimin mbi fitimin për ndërmarrjet nga 15% që është sot në 17-20%, duke zhvlerësuar regjimin e lehtësirave fiskale që iu interesonte pikërisht firmave të energjisë. Ekziston frika që qeveria dëshiron monopolin shtetëror të energjisë.

‘Jemi të gatshëm të ulemi në tryezë me kryeministrin Rama’, thotë presidenti i Confindustria Albania, Sergio Fontana, i cili paralajmëron: ‘Shqipëria duhet të bëjë gjithçka për të tërhequr investime, duke fiksuar me të gjithë aksionarët çmime energjie që këtë investime të mëdha të mund të jenë fitimprurëse’.

‘Shqipëria është e pasur me ‘arin blu’ (rezervat ujore) që meriton të shfrytëzohet si energji e gjelbër’, vazhdon Fontana, ‘por për këtë duhet që Shqipëria të vendosë rregulla të standardeve evropiane’.