Analiza e re gjenetike/ Coronavirus u përhap në të gjithë Botën në fund të 2019

Analiza e re gjenetike e virusit që shkakton Covid-19, e marrë nga më shumë se 7.600 pacientë në të gjithë Botën tregon se ai ka qarkulluar në njerëz që nga fundi i vitit të kaluar, dhe duhet të jetë përhapur jashtëzakonisht shpejt pas infeksionit të parë.

Studiuesit në Britani panë mutacionet në virus dhe gjetën prova të përhapjes së shpejtë.

“Virusi po ndryshon, por kjo në vetvete nuk do të thotë se po përkeqësohet”, i tha CNN studiuesi i gjenetikës Francois Balloux nga Instituti i Gjenetikës në Kolegjin Universitar.

Balloux dhe kolegët tërhoqën sekuencat virale nga një bazë e të dhënave globale gjigante që shkencëtarët në të gjithë botën po përdorin për të shkëmbyer të dhëna. Ata panë mostrat e marra në periudha të ndryshme dhe nga vende të ndryshme, dhe thanë se ato tregojnë se virusi filloi të infektonte njerëzit në fund të vitit të kaluar.

“Por kjo nuk supozon që SARSCoV-2 mund të ketë qenë në qarkullim shumë kohë përpara se të identifikohej, dhe kështu mund të ketë infektuar përmasa të mëdha të popullatës”, shkruajti ekipi i Balloux në raportin e tyre, botuar në revistën Infeksioni, Gjenetika dhe Evolucioni.

Ky është një lajm i keq. Disa mjekë kishin shpresuar se virusi po qarkullonte prej shumë muajsh dhe mund të ketë infektuar në heshtje shumë më shumë njerëz sesa është raportuar. Kjo do të ofronte shpresë se mund të ketë imunitet tashmë të ngritur në disa popullsi.

LEXO EDHE  Kosovë rëndohet bilanci/ 15 persona humbin jetën nga Covid-19, konfirmohen 218 raste

“Të gjithë shpresonin për këtë. Unë gjithashtu”, tha Balloux.

Gjetjet e tyre derdhin ujë të ftohtë mbi një ide të tillë. Më së shumti, 10% e popullsisë globale është ekspozuar ndaj virusit, vlerësoi Balloux.

“Rezultatet tona janë në përputhje me vlerësimet e mëparshme dhe tregojnë për të gjitha sekuencat që ndajnë një paraardhës të përbashkët drejt fundit të vitit 2019, duke e mbështetur këtë si periudhën kur SARS-CoV-2 u hodh në hostin e saj njerëzor,” shkruajti ekipi.

Ata gjetën gjithashtu prova gjenetike që mbështesin dyshimet që virusi po infektonte njerëzit në Evropë, SHBA dhe gjetkë javë ose edhe muaj para se të raportoheshin rastet e para zyrtare në janar dhe shkurt. Do të jetë e pamundur të gjesh pacientin “e parë” në çdo vend, tha Balloux.

“Të gjitha këto ide në lidhje me përpjekjen për të gjetur pacientin Zero janë të pakuptimta”, tha ai.