Taulant Muka: Vetëm duke testuar masivisht dalim nga karantina

Në lidhje më “ABC News”, mjeku Taulant Muka u shpreh se është shumë i domosdoshëm aplikimi i testimeve.

Muka u shpreh se opsioni i vetëm i daljes nga karantina sipas tij është testimi. Ai theksoi se qeveria në këtë mënyrë po shkatërron vendin nga ana ekonomike dhe për këtë arsyet duhet të ndërgjegjësohet.

“Nëse shikojmë të dhënat nga studimi. Nga momenti i Infektimit dhe nga momenti i shfaqjes së simptomave është deri 7 në 14 ditë.

Ndërsa nga momenti i shfaqjes së simptomave dhe momentit kur personi ndërron jete është deri në 21 ditë.

Momenti i infeksionit dhe momenti kur personi ndërron jetë është afërsisht deri në 1 muaj.

Kjo do të thotë se nëse në rastin e parë kemi pasur një person që ka ndërruar jetë në datën 10 mars atëherë do të thotë që kemi pasur persona të infektuar para datës 10 shkurt”, sqaroi Muka.

LEXO EDHE  PD: Rama e Veliaj kontraktuan Edmond Begon për të ndërtuar kullë tek ish-hotel Vjosa

Ecuria e koronavirusit në Shqipëri

“Pasoja që ne ndjejmë sot janë pasojat e një muaji më parë. Duhet të dimë që ka ndodhur një Kongres, kanë ardhur persona nga Italia, më pas ka ndodhur edhe një në miting. Studimet kanë treguar se virusi transmetohet nga ajri i ndotur.

Ne duhet të testojmë të gjithë personat që kanë udhëtuar nga Itali mendohet se janë 130 mijë persona pasi ata mund të kenë qenë edhe burim infeksioni. Për të gjitha rastet që identifikohen duhet bërë edhe gjurmimi i kontakteve. Diagnostikimi parandalon zhvillimin e komplikacioneve dhe e parandalon duke marrë masa para simptomave të shfaqjes. Kjo kërkon një ekip të specializuar të shumë profesioneve”, tha Muka.