Dokumentat/ Tenderi, lavdëroi “Lali Erin”, fitoi 120 milionë lekë pa garë

Kryebashkiaku Erion Veliaj me familjarë, banesa e të cilëve u dëmtua nga tërmeti

Nga Boldnews.al

Nuk përbën më asnjë çudi që kryetari i Bashkisë së Tiranës, Erion Veliaj, “i shpërblen” mirë financiarisht ata që mbrojnë publikisht “punët e tij” të mëdha, edhe kur ato të fundit krijojnë dyshime për favorizime të kompanive të caktuara.

Këtë fat të mirë financiar ka pasur së fundmi edhe studio arkitekturore “Archispace”, e cila ka fituar rreth 120 milionë lekë (të vjetra) nga një tender i mbyllur i zhvilluar nga Bashkia e Tiranës, për të kryer ekspertizën e dëmtimeve të shkaktuara në disa godina nga tërmeti i 26 Nëntorit.

Bashkia e Tiranës ka njoftuar se ka shpallur fituese kompaninë “Archispace” në tenderin me vlerë totale 11.800.000 lekë (të reja), pas një procedure “me negociim, pa shpallje paraprake”.

Bashkia, e drejtuar nga Veliaj, e ka argumentuar zhvillimin e kësaj procedure të mbyllur, referuar Aktit Normativ të Këshillit të Ministrave nr. 9, dt. 16.12.2019 “Për përballimin e pasojave të fatkeqësisë natyrore”.

Në bazë të ligjit “Për prokurimet publike”, kur vendoset aplikimi i kësaj procedure, autoriteti kontraktor, në rastin konkret Bashkia Tiranë, përzgjedh kompaninë private që do të përzgjedhë për realizimin e shërbimit.

Për tenderin “Loti i Parë: “Aktekspertizën e thelluar për objektet e dëmtuara nga tërmeti i datës 26.11.2019, të klasifikuara sipas shkallës së dëmtimit DS 4 dhe DS 5, në Njësinë Administrative Nr. 1, në Njësinë Administrative Nr. 2, dhe Njësinë Administrative Nr. 3”, Bashkia e Tiranë ka përzgjedhur kompaninë “Archispace”.

Kjo studio arkitekturore drejtohet nga urbanisti Rais Petrela. Urbanisti rezulton të jetë një ndër ekspertët, e renditur në vijën e parë të mbështetjes së projektit të Erion Veliajt për ndërtimin e Sheshit “Skënderbej”, një projekt që iu dha biznesmenit-klient, Shkëlqim Fusha, të “Fusha” shpk.

LEXO EDHE  Arrestohet ish-zyrtarja e Ministrisë së Brendshme në Serbi, policia kontroll në banesë

Urbanisti Petrela, në një shkrim të publikuar në “shqiptarja.com” në 17 Qershor 2017 me titull “Pse i duhej Tiranës ndërhyrja në sheshin Skënderbej”, nuk i ka kursyer lëvdatat me superlativa për Bashkinë e kryeqytetit, të drejtuar nga Erion Veliaj.

“…Në fund të fundit, i duhet thënë një “bravo” Bashkisë së Tiranës që në këto pak vite arriti të evidentojë çfarë i mungonte asaj, si dhe thyerjen e monotonisë urbane duke e veshur atë në një kostum të pastër dhe të rregullt për vetë vlerat kulturore që ajo ka…”, shkruan Rais Petrela, pronar i studios arkitekturore “Archispace”.

Duket se Rais Petrela ka goditur “në shenjë”. Lëvdatat për Bashkinë e Erion Veliajt i janë “shpërblyer” me një fond prej 120 milionë lekësh (të vjetra), të përfituara nga një tender pa garë të zhvilluar së fundmi nga institucioni.